Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?

2024. 03. 24.
Forrás: Sajtóközlemény
Fontos, hogy laikusként mindenkinek merjünk segítséget nyújtani, ezért legújabb kisfilmjükben Baláék (Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs, Faragó András) ezúttal Timi (Oroszlán Szonja) vezetésével tanítják meg az újraélesztés egyszerű módját.

Az OMSZA legújabb edukációs kisfilmjében szó szerint NŐ a tét: Timi (Oroszlán Szonja) egy váratlan incidenst követően „élőzve” mutatja be az újraélesztés laikus technikáját dr. Bárány Olgán (Pokorny Lia). Az is kiderül, miért ódzkodik Bala (Csuja Imre) és bandája, hogy elsőként lépjenek oda az ájult ügyvédnőhöz.

A kampány legfőbb célja, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A nem csak a nőkért és nem csak a férfiaknak szóló kisfilm legfőbb üzenete: merjünk cselekedni laikusként, amikor egy emberi élet megmentése a tét – legyen szó akár férfiról, akár nőről.

Ezt erősíti, hogy a bemutató anyagokban is általában férfiakat élesztenek újra. Mivel ez a jelenség általánosnak mondható az – egyébként a legjobb szándékkal készülő – társadalmi edukációs kampányokban, a nézők azt gondolhatják: ha újra kell éleszteniük valakit, az valószínűleg egy férfi lesz.

Az OMSZA kutatásában a megkérdezettek 89,8%-a nyilatkozott úgy, hogy a kampányokban, oktató videókban emlékei szerint férfi beteget élesztettek újra.

Pedig a hirtelen szívhalál a nőket ugyanúgy érinti, csak éppenséggel a tünetek eltérőek:

„A férfiaknál az esetek nagy százalékában egy nagyon erős, megsemmisítő mellkasi fájdalom jellemző, ami bal karba, nyakba, hátba sugárzik ki. A nőknél pedig nagyon sokszor csak egy nagyon nagyfokú fáradtság, egy általános mellkasi, hátba sugárzó fájdalom, verejtékezés az, ami jellemző.” - mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA kuratóriumának elnöke.

Az OMSZA most arra törekszik, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A forgatáshoz a NAV biztosította a helyszínt, ezzel is jelezve, számukra fontos a téma, ugyanis a NAV objektumaiban képzett munkahelyi elsősegélynyújtók dolgoznak, emellett több NAV alkalmazott végzett újraélesztési tanfolyamot is.

A kampánnyal is változatlan persze a cél:ha egy ember életét is sikerül megmenteni vele - legyen akár férfi, akár nő -, már megérte.

 

Borítókép: Lengyel Anna Vera

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!