Csodálatos mandarin

Forrás: greendex.hu
A mandarin kisebb és édesebb a narancsnál, és könnyebben is hámozható. Különleges zamatanyagai miatt az egyik legtöbbre értékelt citrusféle, amelyből már 2 darab elfogyasztása fedezheti a napi C-vitamin-szükségletünket. Íme, az egyik legkedveltebb déligyümölcs, a mandarin.

Mandarintörténelem

Kína ősi növényének első példánya 1828-ban érkezett Olaszországba. Az egyik legfinomabb citrusféle azonban nem vált közismertté, és érkezése óta ritkaságnak számít Európában.

Napjainkban a mandarin a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon élő növény. A citrustermő vidékeken, legfőképpen a keleti országokban termesztik, bár a trópusokon is jól terem.

forrás:elements.envato.com

Immunerősítő a téli hónapokra

A mandarin az egyik legkedveltebb téli citrusféle. Ez nem véletlen, hiszen számos jótékony hatása van, ami a hidegebb hónapokban nagy segítség szervezetünk számára. Sok C-vitamint (10 dkg gyümölcs 41 mg-ot), valamint ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz.

Különösen lágy zamatának és gyenge rostjainak köszönhetően a gyermekek is bátran fogyaszthatják. Alacsony kalóriatartalma miatt egészséges desszert vagy uzsonna készíthető belőle.

2 darab mandarin alig 50 kcal energiát tartalmaz, ugyanakkor egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletét éppen fedezi. A mandarin kitűnő pektinforrás is, az oldható rostok azonban a héjban és a gyümölcsben található magokban koncentrálódnak, így tehát a mandarin elfogyasztásakor nincs semmiféle tápértékük.

forrás:elements.envato.com

A héj, amely igazi érték

A mandarin héja számos módon felhasználható: friss állapotában, egészben vagy reszelve, továbbá szárítva is finom csemege lehet. Ízesítőként remekül illik főtt vagy sült ételekhez, italokhoz és édességekhez.

Friss héja sem elhanyagolható, mivel hideg sajtolással kinyert illóolaja zselatin, fagylalt, rágógumi és sütemények, valamint likőrök ízesítésére használható. A mandarinolaj igen értékes, hiszen egy milliliter előállításához 2–3 kilogramm gyümölcs héjára van szükség.

Kétféle mandarinolaj ismert. A zöld változatot a még éretlen, míg az édesebb, vörös változatot az érett gyümölcs héjából állítják elő.

forrás:elements.envato.com

Öregedésgátló gyümölcs

Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően a mandarint öregedésgátló gyümölcsnek is tartják. A mandarin jót tesz a csontoknak is, segíti az épülésüket. További hasznos tudnivaló, hogy a szervezet a kalciumot könnyen fel tudja venni a citrusfélékből.

Ha a mandarinhéjat erős szagú étel sütése után a még forró sütőbe tesszük, megszüntethetjük a kellemetlen szagokat. A citrusféle a jellegzetes illatát a héjban található esszenciáknak és illóolajoknak köszönheti. Ha a gyümölcs héját gyengéden megnyomjuk, máris a levegőbe préselünk néhány cseppet ebből az illatos anyagból, ami téli estéken nyugtató hatással lehet a szervezetünkre.

A mandarin számos értékes vitaminjával a téli hónapok egyik legjobb immunerősítője. Fogyasszuk rendszeresen, legfőképpen a téli hónapokban!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!