Épül a lélek, csiszolódik az elme

„Másként olvasunk reggel és éjjel, húszévesen és negyvenévesen, győztes hadvezér korunkban és befelé forduló szerzetesi állaputunkban, szerelmesen és rezignáltan.” Száraz Miklós György József Attila-díjas író gondolataival valószínű senki sem szállna vitába. Egy bizonyos: örömteli érzés olvasni, kedvez jóllétünknek. Általa kinyílik a világ, egyre több ismeretre teszünk szert.

A tényekhez hozzátartozik, hogy még mindig van hová fejlődni olvasási kedv tekintetében. Mindenekelőtt azokhoz szólnék, akiknél még várat magára ez a tevékenység mivel nem éreztek még rá igazán az ízére.

Miért válljon jó szokásunkká, hogy könyvet ragadjunk a kezünkbe? 

Kutatási eredmények tanulmányokkal alátámasztva igazolták, hogy az olvasás például segít a stressz leküzdésében, csökkentésében. Elvonja a figyelmet az adott problémáról azzal, hogy eltávolít tőle egy időre. Még a megoldáshoz is közelebb vihet.

Minden olvasásra fordított idő a hasznunkra válik, növeli a tudásunkat, fejleszti a szókincsünket, miközben a memóriánkra is pozitivan hat. Általa kinyilik a világ, egyre több ismeretre teszünk szert.  A kreativitásunkra is áldásos hatást gyakorol.

forrás:elements.envato.com

Legyen szó akár szépirodalomról, akár egy szakcikk elolvasásáról, vitathatatlan tény, hogy minél többet olvasunk, annál választékosabban tudjuk magunkat kifejezni. Tájékozottabbak leszünk, a látókörünk is folyamatosan bővül.

Amikor olvasunk egy történetet, főleg egy több szálon futó cselekményt, a figyelmünket teljes mértékben arra öszpontosítjuk, edzésben tartva ezáltal koncentrációs képességünket.

Másodlagos hatása az utóbb említett folyamatnak, hogy megtanít arra, hogy szerteágazó napi teendőink között könnybben lavirozhassunk. 

Hagyjuk, hogy a sorok elsodorjanak!

Amikor énidőt kreálva magunknak az olvasás mellett döntünk, elvonulunk egy kis időre a világ elől. Magunk mögött hagyhatjuk a nyomasztó gondolatainkat, hogy a tudatos feltöltődés mellett tegyük le a voksunkat.

forrás:elements.envato.com

Ilyenkor belehelyezkedünk egy izgalmas, vagy lélekemelő történetbe és egyszerűen csak hagyjuk, hogy az író gondolatai elsodorjanak. Mindenképp megtapasztalandó érzés!

Az olvasás élményének megélése által, gondolati síkon máshol járunk, egész egyszerűen feltöltődünk. Tán észre sem vesszük, de közben épül a lelkünk, csiszolódik az elménk. 

Felnöttek felelősége jelentős abban, hogy a fiatal generáció olvasási szokásai pozitív irányba változzanak!

Tájékoztató jellegű felmérések szerint, még mindig nem olvasnak eleget a fiatalok. Ok-okozati összefüggés mentén elemezve a helyzetet, ott van a világháló, ahonnan árad feléjük az információhullám.

A social média felületén eltöltött intenzív jelenlét, az okostelefonok alkalmazásaira fordított energia, nem kedvez annak, hogy elcsendesedve, a kezükbe vegyenek egy jó könyvet és elvonuljanak.

forrás:elements.envato.com

Ez egy kétségtelenül valós jelenség, de általánosításra azért nem adhat okot. Kivételek mindig vannak.

Az olyan családmodellnél, ahol a szülők rendszeresen olvasnak, a könyvek szeretetének a mintáját, mint követendő példát adják tovább gyermekeiknek. Az, hogy ki miként szocializálódik, ebben a kontextusban is rendkívül mérvadó.  

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!