Eljön minden évben

2023. 12. 06.
Évről évre eljön Mikulás ünnepe. A nap, amikor még a felnőttek is, lélekben gyermekek lehetnek újra. Hatványozottan igaz az állítás azon kisgyermekes szülőkre, akik csemetéiknek továbbadják a nap mesés üzenetét.

A gyermeki én hisz a csodavilágban, abban, amint a Mikulás, kilenc rénszarvas húzta szánjával egyetlen éjszaka alatt körberepüli a földet, hogy minden jó kislányt és kisfiút megajándékozhasson szeretete kifejeződéseként.

forrás:pixabay.com

Az ünnep eredete, Szent Miklós csodaszép története

Krisztus után 245-ben, Patara városában egy gazdag család gyermekeként született Szent Miklós, a keletei egyház, máig legtiszteltebb szentje. Az élet fájdalmas történése szerint egészen fiatalon árván maradt, érsek nagybátyjával Patara város kolostorában élt.

A papi hivatást választva, életét mindvégig a gyermekek, az emberek megsegítésnek szentelte. 270-ben Myra városában püspöknek választották. Teljes vagyonával a gyerekeket, az elesetteket, a szegényeket segítette.

A keresztényüldözések idején elfogták, ám kivégezni nem merték. A legenda szerint halála pillanatában a lelkét az angyalok repítették el végső nyughelyére, onnan hirdeti szeretetét a tiszta és ártatlan lelkű gyermekek felé, addig, míg világ a világ.

Miért piros a Mikulás ruhája?

A történet szerint, a püspök választás alkalmával, a vezető püspöknek egy égi hang azt sugalmazta, hogy mindenki közül Miklós a legalkalmasabb jelölt. És mivel a püspökök hagyományos öltözéke a hosszú, piros palást volt piros süveggel, a kézben pásztorbottal, Szent Miklós így maradt meg az ábrázolásokban.

Az éjjel közlekedő, a cipőkbe és csizmákba ajándékot tévő Mikulást, egyre inkább összekötötték Szent Miklós személyével. Amíg a 19. század végén megjelent szótárak a szent püspöki munkáját emelték ki, addig a 20. század első felében már jótékonysága került a középpontba. A mai lexikonok, szinte már csak az utóbbiról emlékeznek meg.

A modern Mikulás

A Mikulás-ünnep idővel azonban egyre elszakadt Szent Miklós alakjától. A tömegkultúra átalakította a keresztény legendát és az ünnep elvilágiasodását eredményezte. A Mikulás személyével kapcsolatos elképzelések is megváltoztak a globalizáció hatására.

A két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak.

A jelenkor Mikulása viszont Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját Rudolf, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész névre hallgató rénszarvasok húzzák. A messzi tél üdvözletét minden évben elhozza, amikor sok-sok ajándékkal megörvendezteti a gyerekeket.

 

Borítókép:pixabay.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!