Lételemünk a vas

Forrás: marieclarie.hu
A vas szerepe az élettani folyamatokban vitathatatlan. Elengedhetetlen a vérképzéshez, a szívünk és izmaink megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel és a betegségekkel szembeni ellenállóképességünk, valamint a fizikális és mentális energiaszintünk fenntartásához. A vas nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez.

A vashiány nagyon gyakori, minden harmadik embert érint a Földön: Európában minden harmadik menstruáló nő, négy várandós közül három, illetve a kisgyermekek közel fele vashiányos. A kezeletlen vashiányból kialakuló vashiányos vérszegénység pedig a gazdaságilag fejlett országok lakosságának 2-4 százalékát is érinti. 

Vashiány tünetei

Egy európai felmérés szerint a vashiányos betegek az orvosnál leggyakrabban a tartós fáradtságot (79%), a sápadtságot (38%), a koncentrálóképesség csökkenését (30%) említik, valamint a nők erős menstruációs vérzésről számolnak be (28%).

A vezető panaszokon kívül számos egyéb tünet is utalhat vashiányra:

  • sokan tapasztalnak fejfájást
  • halláscsökkenést
  • légszomjat
  • memóriazavart 
  • csökkent libidót
  • ajkak berepedését
  • fekélyeket a szájban
  • sérülékeny bőrt
  • töredezett körmöket
  • hajhullást

elements.envato.com

Ám olyan furcsa szokások is jelentkezhetnek, mint a hidegérzékenység, nyugtalan láb szindróma, jég szopogatása, ehetetlen dolgok utáni sóvárgás.

A hiánybetegség lehetséges okai

A vashiány leginkább a nőket érintő hiánybetegség, de valójában mindkét nemben és kortól függetlenül kialakulhat, ha fokozott a vasvesztés.

  • menstruációs vérzés,
  • egyéb krónikus vérvesztés miatt,
  • a nem kielégítő a vasfelszívódás: vérzéssel, gyulladással vagy felszívódási zavarral járó, hosszan tartó krónikus betegségek esetén.

A vasigény megnő bizonyos életszakaszokban – várandósoknál, kisgyermekeknél, serdülőkorban –, valamint tartós és erőteljes fizikai megterhelés során. Kevés vasbevitel esetén is hiány alakul ki az önszántukból (vegetáriánus vagy vegán étrendet követők, fogyókúrázók) vagy krónikus betegség miatt diétázók esetében.

forrás:elements.envato.com

Befolyásolja az életminőséget

A vashiány miatt jelentősen, közel harmadával csökken a fizikai teljesítőképesség, és minden második vashiányos panaszkodik aktivitáscsökkenésről.

Következményei személyenként eltérők, de a vashiány mindenképpen gyengébbé tesz bennünket, súlyosbítja a krónikus betegségeket, növeli a megbetegedések és halálozások arányát.

A kisgyermekeknél jelentősen rontja a szellemi és a mozgásfejlődést, terhességben pedig nemcsak az anyára, hanem a fejlődő magzatra is veszélyes, mivel alacsony születési súly, koraszülés, károsodott agyi fejlődés kockázatával jár.

Tartósan fennálló vashiányban pedig a vasraktárak idővel kiürülnek, ami vashiányos vérszegénységhez vezet, amely életet veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő állapot.

Prevención a hangsúly

Az emberek átlagosan 9 hónappal a vashiányos tünetek jelentkezését követően fordulnak orvoshoz. Pedig a tünetek felismerésével az időben elkezdett, kiegyensúlyozott, vasban gazdag táplálkozás önmagában vagy szájon át történő vaspótlással kiegészítve sikerrel járhat.

Ezek sikertelensége esetén pedig intravénás (injekciós vagy infúziós) vasterápiával a vashiány és anémia orvosi segítséggel sikeresen kezelhető.

elements.envato.com

5 étel, ami kiváló vasforrás 

1. Quinoa

Az álgabonák szuper vasforrások. Az olasz minestrone levesre hasonlító táplálék, apró szemű fehér babbal, jó adag paradicsommal, zellerrel és friss zöldfűszerekkel készül.

2. Lencse

A szárított lencsében 6,9 milligramm vas van, háromszor annyi, mint a konzervlencsében. A magyaros lencsefőzeléken túl rengeteg izgalmas fogás készülhet lencséből – még csak nem is kell vörös lencsének lennie ahhoz, hogy egy mennyei egészséges ragut készíthessünk belőle.

3. Tökmag

A quiche leginkább Franciaországban elterjedt és kedvelt étel, valójában egy pite, amelyet elkészíthetünk sós vagy édes változatban is. A magyar konyhába, sőt, akár a makrobiotikus, vega, vegán konyhába is könnyedén beilleszthető finomság, és az év bármely hónapjában fogyasztható. Tökmagos salátát kínálva mellé a szervezet vasellátásához is hozzájárulhatunk!

4. Rókagomba

Valószínűleg mindenki ismeri az orosz konyha egyik legnépszerűbb, húsokhoz használt elkészítési módját: a Stroganoff-mód lényege, hogy a hús (többnyire bélszín) tejszínes-tejfölös mártásban, vékonyra szeletelt gombával és savanyúságokkal készül. Ez azonban hús nélkül is tökéletesen működik, hiszen a gomba önmagában is laktató, teljes értékű főétel lehet. Rókagombával készítve fantasztikus vasforrás is – a gombák közül ebben van a legtöbb!

5. Pisztácia

A sajttorta készülhet baracklekvárral, de sós verzióban is isteni rukkolával. Mennyei pisztáciás változatban vasban is gazdag.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!