Jó közérzet és életöröm cukorbetegen is

Forrás: Sajtóközlemény
A világon 442 millió cukorbeteg él. A betegség felismerése és helyes kezelése elsődleges fontosságú. A súlyos szövődmények kialakulásának esélye pár könnyen betartható életviteli tanács segítségével jelentősen csökkenthető, és ezen túl még az életminőség, életöröm mértéke is rengeteget javulhat, ha megfogadják azokat, az érintettek.

A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. A gyógyszerek szedésén kívül tulajdonképpen az egészséges életmód alapjait érdemes erősíteni, úgymint az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és a stresszkezelés:

Egészségmegőrző szokások diabéteszeseknek

  • Tudatos stresszkezelés

A stressz önmagában is átmeneti vércukorszint emelkedést válthat ki. Ez a stresszhormonokkal, mint például a kortizollal van összefüggésben, hiszen azok cukorral látják el a szervezetet, amire stresszhelyzetben az optimális válaszreakció miatt szüksége is van.

Azok az emberek, akik huzamosabb ideig tartós stresszben élnek, jobban ki vannak téve tehát a vércukorszint ingadozásoknak. Ezért nagyon fontos elsajátítani olyan stresszkezelési technikákat, mint a jóga, a meditáció, a légzőgyakorlatok, de bármilyen rendszeres sport, alkotómunka, valamint a kognitív- vagy a pszichoterápia is rengeteget segíthet!

forrás:elements.envato.com

  • A reggeli egyszerűen kötelező 

Azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek, akik kihagyják a reggelit általában egész nap magasabb a vércukorszintjük. Ezért meghatározó, hogy ilyenkor az érintettek fehérjében gazdag ételeket fogyasszanak, ami egész délelőttre jólakottságérzetet biztosít számukra.

  • Friss gyümölcsökkel, rostos élelmiszerekkel teli tányér 

Az adagok csökkentésével és a szénhidrátforrások milyenségének megválasztásával sokat lehet tenni azért, hogy vércukorszint kiegyensúlyozottabb maradjon. A lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű szénhidrátok, illetve a gyümölcsök és zöldségek, nem emelik meg olyan hirtelen a vércukrot, mint az egyszerű szénhidrátok, és hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, sőt még az emésztést is javítják.

forrás:elements.envato.com

  • Gyakori, mértéktartó étkezések

Ha gyakran, de kis adagokat esznek a cukorbetegek, az nemcsak vércukorszintet segít karban tartani, de testsúlyukat is. A súlyvesztés ráadásul jó hatással van a vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint alakulására.

Egészséges snack-ek és egészséges innivalókat kell előnyben részesíteni. A bolti, csomagolt nassolnivalók helyett teljesértékű ételeket  kell választani a kisétkezésekhez is, például magvakat vagy egyéb egészséges ételeket! Talán mondani sem kell, hogy az édesített üdítőitalok, akár gyümölcslé, akár szénsavas üdítő teljesen tiltólistások a cukorbetegek számára.

  • Szükségszerű elkerülni a feldolgozott, finomított élelmiszereket!

Részesítsék előnyben a friss alapanyagokból, otthon készült élelmiszereket a gyorséttermi vagy feldolgozott, készételekkel szemben, melyek csak plusz megterhelést jelentenek a szervezetnek.

  • Ön ugráljon, ne a vércukra!

 A rendszeres testmozgás segít megőrizni a sejtek inzulinérzékenységét, így kevesebb inzulin is elég lesz a vércukorszint szabályozásához. Sőt, mivel az izmoknak cukorra van szükségük a működésükhöz még közvetlenül is csökkenti a vércukorszintet. Emellett még stresszlevezetésnek is nagyszerű, és segít leadni a súlyfelesleget, ami számos tekintetben javítja az általános egészségi állapotot.

forrás:elements.envato.com

  • Elegendő alvás 

Kevésbé ismert tény, de a kielégítő mennyiségű alvás is hozzájárul vércukorszint karbantartásához.

  • Vércukorszint ellenőrzése és szűrővizsgálatok

A súlyos szövődmények elkerülése végett, létfontosságú, hogy vércukor- és vérzsírszintet rendszeresen ellenőriztessék a cukorbetegséggel élők, úgymint a lábaik, a szemük, veséik állapotát, hogy időben észrevehessék, ha gond van.

forrás:elements.envato.com

  • Extra odafigyelés a nőknek

A menstruációs ciklus is befolyásolhatja a nők vércukorszintjét, ezért érdemes egész hónapban figyelni a vércukorszintüket, hogy változik-e a ciklus egyes szakaszaiban. Az orvos az ingadozás mértéknek megfelelően lehet, hogy úgy dönt, hogy a gyógyszeres kezelést is ehhez igazítja.

Van, akinek nehéz, van, akinek könnyebb betartani ezeket a jó szokásokat. De ne feledjék, ha nehéz, az csak azt jelenti, hogy apróbb lépésekkel érdemes belekezdeni a megvalósításukba, éppen akkorákkal, amit még hosszútávon tartani is tudnak. A lényeg az, hogy, ha már valami jó dolog a szokásukká vált, jöjjön a következő lépcsőfok, és apránként, szinte észrevétlenül célba érhetnek!

 

Borítókép: elements.envato.com

 

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!