A fény gyógyító ereje

A fény mindig is a remény, a tudás és a melegség szimbóluma volt. Metaforikus jelentőségén túl szükségünk van rá a látáshoz, a D-vitamin szintéziséhez, segíthet, hogy a téli depresszív hangulat ne uralkodjon el rajtunk, valamint figyelemre méltó a fizikai gyógyulás és a mentális jóllét területén való hasznosítása is. Cikkünkben igyekszünk bemutatni a fényterápia lenyűgöző világát, és rávilágítunk arra, hogyan forradalmasítja a modern orvoslást és javítja általános egészségünket.

Már az ókori görög, óegyiptomi és arab civilizációkban is felismerték a fény felbecsülhetetlen érékét. A helioterápia volt az első természetes fényterápia, amely a napfény segítségével történő gyógyítást jelentette.

Niels Ryberg Finsen (forrás:Wikipédia)Később, a modern korban egy dán orvos-fizikus, Niels Ryberg Finsen alkotta meg az első mesterséges napfényt termelő gépet.

A huszadik században már az orvoslásban általánosan elfogadott módszerré vált a fényterápia olyan betegségek kezelésénél, mint a sebek (égési sérülések, lábszárfekély, felfekvés), tüdőbaj, gümőkór, angolkór, asztma, szív- és érrendszeri panaszok, sárgaság vagy reumatológiai problémák.

A kezelések során különböző hullámhosszú fényt használnak a gyógyulás elősegítésére, sikeressége a fény és az emberi test kölcsönhatásában rejlik, elsősorban a bőrön és a szemen keresztül képes mélyen kifejteni a hatását.

A mai kor embere sok időt tölt zárt térben, melynek negatív hatásait már tudományosan is igazolták: tény, hogy számos betegség és mentális probléma a fényhiányra vezethető vissza.

A természetes napfény döntő szerepet játszik testünk belső órájának beállításában, befolyásolja alvási-ébrenléti szokásainkat, hangulatunkat és általános egészségi állapotunkat. A cirkadiánritmus-zavarban vagy a szezonális affektív zavarban (depresszió, mely az évszakok váltakozása során alakul ki) szenvedő egyéneknél a fényterápia enyhíti a tüneteket.

forrás:elements.envato.com

A fényterápiát széles körben alkalmazzák a bőr egészségének javítására is. Az alacsony szintű lézerterápia és a vörös fényterápia például serkenti a kollagén-termelést, javítja a bőr textúráját és csökkenti a ráncok megjelenését. A kékfény-terápia hatékony a pattanások kezelésében, mivel az azokat okozó baktériumokat célozza meg.

A fájdalomkezelés és a sebgyógyulás területén is kiválóan alkalmazható a fény. A közeli infravörös fény képes fokozni a keringést, csökkenteni a gyulladást és felgyorsítani a szövetek helyreállítását. Így krónikus fájdalmak, sportsérülések kezelésében és műtét utáni gyógyulásban is pozitív hatás figyelhető meg.

Ezenkívül a fényterápia ígéretesnek bizonyult olyan állapotok kezelésében, mint a diabéteszes fekélyek és felfekvések, amelyek gyógyítása különösen nehéz.

A mentális egészség területén a korábban említett szezonális affektív zavar kezelése mellett, a kutatások azt bizonyítják, hogy a fényes fehér fényt kibocsátó világítás enyhíti más hangulati rendellenességek, például a bipoláris zavar és a nem szezonális depresszió tüneteit.

forrás:elements.envato.com

Fényterápia az otthonunkban

Sólámpa: Sótömbből készült lámpa, általában rózsaszín vagy narancssárga színű, ezáltal meleg és lágy fénnyel világít. Sokan tulajdonítanak neki légtisztító tulajdonságokat, ám ez tudományosan nem bizonyított. Meleg fénye azonban nyugtató hatású, így lazításhoz, hangulatjavításra és az alvásra hangolódásnál is bátran használhatjuk.

Infralámpa: Infravörös sugárzást bocsát ki, valamint hőt termel, amely behatol a test szöveteibe, serkenti a vérkeringést és enyhíti az izomfájdalmakat, felgyorsítja a regenerációt. Jellemzően arc- és homloküreg-gyulladás kiegészítő terápiájaként javasolt a használata.

Polarizált fény: Olyan fényfajta, amelyben az elektromágneses hullámok elsősorban egy irányba rezegnek. A technológia támogatói szerint a polarizált fény gyorsíthatja a szövetek regenerációját, erősítheti az immunfolyamatokat, illetve a testben lévő gyulladásokat is csökkentheti.

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!