Méz - a természetes immunerősítő

Forrás: greendex.hu
A zamatos méz, az egyik legtermészetesebb elixír. Különleges tápanyagokat tartalmaz, igazi immunerősítő, és több olyan vitamin található benne, amelyekkel megelőzhető számos légzőszervi megbetegedés. A téli időszakban, remekül orvosolhatjuk vele enyhébb influenzás tüneteinket.

A nagy gyógyító

Bolgár kutatók 18000 páciensen végeztek vizsgálatot a méz légzőszervi megbetegedésekre való hatásával kapcsolatban. Vizsgálatukból kiderül, hogy hatásos krónikus tüdőgyulladás, asztmás hörghurut, krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg-gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszere a megfázásnak, az influenzának, a fertőzéseknek, és támogatja az általánosan legyengült immunrendszert. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

forrás:elements.envato.com

Orrdugulás, homloküreg-gyulladás

Orrdugulás és homloküreg-gyulladás ellen a népi gyógyászat a lépesmézet ajánlja. Dr. D. C. Jarvis híres gyűjteményében, A méz és más természetes készítmények című könyvben lépesméz fogyasztását javasolja orrdugulás ellen. Ha ezt a gyógyító eljárást alkalmazzuk, fontos tudni, hogy a lépet fedő viaszréteg rágcsálása az, ami a kezelésben lényeges. Orrdugulás esetén párperces rágcsálást javasol, amit naponta legalább egyszer kell végezni mindaddig, míg a tünetek fennállnak.

forrás:elements.envato.com

Torokfájás, meghűlés

A klasszikus megfázásra bármelyik méz jó választásnak bizonyul, de a szakértők az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek. Torokfájásra a napraforgóméz a legjobb választás, ugyanis kitisztítja a torkot, az akác- és a repceméz pedig fertőtlenítő hatása révén szintén gyógyító hatású lehet ilyen esetekben. Megfázás idején orrdugulás ellen egy evőkanálnyi mézet oldjunk fel egy kisebb lábos vízben, és inhaláljunk vele törölköző alatt! Igazán hatékony gyógymód!

Méz alapú házi immunerősítők

Méz, citrom, fokhagyma, gyömbér és almaecet: ezek a legtöbb házi készítmény alkotóelemei. A méz – mint édes oldószer – elnyomja az erős ízeket, és segít a hatóanyagok kioldásában. Ezért a legtöbb recept több órán vagy napon keresztül javasolja a készítmény érlelését.

Hozzávalók:

  • 1/2 pohár frissen facsart citromlé
  • 1/2 pohár gyömbérlé vagy 4–5 cm-es friss gyömbér
  • 25 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár természetes méz

Keverjük össze a citrom– és a gyömbérlevet, ha gyömbért használunk, akkor pépesítsük! A fokhagymagerezdeket passzírozzuk át, vagy turmixgépben krémesítsük, keverjük össze a levekkel! A masszára öntsük rá a mézet, és a készítményt üvegedényben, hűtőben tároljuk! A reggeli étkezés előtt napi egy teáskanálnyit fogyasszunk belőle!

forrás:elements.envato.com

A gyömbérben, a citromban és a fokhagymában lévő illóolajok felszabadítják a légutat, ezenkívül baktériumölő hatásuk is ismert. A készítmény áldásos hatással van a vércukorra és a koleszterinszintre is. A méz tehát számos légúti megbetegedésre pozitív hatást gyakorol, és segíthet a megelőzésben is, azonban ha a betegség tünetei tartós ideig fennállnak, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.

 

Borítókép: elements.envato.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!