Endoszkópos műtéttel gyorsabb a felépülés

Forrás: sajtóanyag
Magyarországon a gerincprobléma a második leggyakoribb betegség a 14 éven felüliek körében, a magas vérnyomás után. Csaknem minden harmadik ember lehet érintett.A mozgásszegény életmód és az ülőmunka következményként a különböző gerincproblémákkal már nem csupán az idősebb korosztály kénytelen megküzdeni, egyre nagyobb számban érinti a középkorúakat és a fiatalokat is.

Rengeteget halljuk, mennyire fontos a prevenció, az egészséges táplálkozás, a sportolás és az ideális testsúly megőrzése, mégis, a mindennapos mókuskerékben gyakran csak akkor kapunk észbe, amikor már baj van. A gerincünk testünk legerősebb bástyája, tartószerkezete, amíg nehézségek nélkül működik, fel sem mérjük elengedhetetlen szerepét.

forrás: elements.envato.com

Megbetegedése esetén pedig azonnali megoldásban reménykedünk, mert a gyötrő fájdalom mellett mozgásterünk és cselekvési lehetőségeink, munkaképességünk jelentős beszűkülését is magával hozza.

„Legelőször Dél-Koreában fejlesztették ki, majd kezdték el alkalmazni a két munkacsatornás endoszkópos technikát, mely a korábbi egycsatornás műtétekkel szemben nagyobb teret biztosított a sebésznek, és kiszélesítette azon betegek körét, akiken alkalmazni lehet az eljárást.

Magyarország Európában szinte elsőként honosította meg az új endoszkópos módszert, így biztosítva a gerincbetegek újszerű, innovatív kezelési lehetőségét”, mondta Dr. Czigléczki Gábor, PhD idegsebész szakorvos.

A gerincspecialista, 2018 óta alkalmazza az endoszkópos gerincműtéti technikát. Az eljárás eredményességét már számos páciense pozitív műtéti tapasztalata támasztja alá.

forrás:elements.envato.com

Mikor forduljunk orvoshoz?

Gerincfájdalom esetén gyakran merül fel a kérdés, hol a határ, mikor jön el az ideje annak, hogy fájdalmainkkal orvoshoz forduljunk. A civilizált életmódból adódó megnövekedett terhelés a gerincoszlop alkotóelemeinek fokozott kopásához vezet.

A lakosság egészét érintő gerincbetegségek jelentős társadalmi, szociális és egészségügyi ellátási problémát jelentenek. Világviszonylatban a statisztikák szerint a felnőtt lakosság 90%-a szenved élete során legalább egyszer gerincfájdalmaktól. Ezek a problémák a betegek jelentős részénél idővel gyakoribbá válnak és állandósulnak.

„A betegek életében először előforduló gerincfájdalom általában ágynyugalom és a fizikai igénybevétel csökkentése esetén mérséklődik. Hogy kinél mennyi ideig és milyen mértékben állnak fenn a fájdalmak, az egyénenként eltérő lehet.

Orvosi kivizsgálás tartósan, a több hétig, hónapig fennálló panaszok vagy ágynyugalomra és gyógyszeres fájdalomcsillapításra sem szűnő panaszok esetén javasolt”, - hangsúlyozta a gerincspecialista.

Mint mondta, egyéb esetekben már hamarabb is érdemes orvoshoz fordulni, például, ha a fájdalmak erősödnek vagy új jellegű problémák  jelennek meg.

Egyéb kísérő tünetek, többek között zsibbadás, izomgyengeség vagy bármilyen újonnan fellépő neurológiai tünet (például széklet és vizelet gondok) fennállása esetén viszont haladéktalanul javasolt az orvosi kivizsgálás.

Nagy csoda, kis helyen

Az endoszkóp egy olyan orvosi műszer, amely a szervezet belső részéhez úgy enged hozzáférést, hogy nem szükséges hozzá nagy méretű vágás, így a hagyományos műtétekkel szemben rengeteg előnnyel rendelkezik. A pozitív hatások miatt az orvostudomány egyre több területén veszik át az endoszkópos módszerek a főszerepet a betegellátás során.

„A diszkrét beavatkozásnak köszönhetően a beteg a műtét után rövidebb idő alatt épül fel, gyorsabban térhet vissza a munkába. Az sem elhanyagolandó, hogy a gerincműtét utáni fájdalom kisebb mértékű, és a teljes szervezetet sem terheli meg annyira, mint a hagyományos műtéti módszer.

Emellett a kórházban tartózkodás ideje is számottevően lerövidül. A feltárás apró mérete miatt a hegesedés kisebb fokú, ami a szebb esztétikai végeredményhez is hozzájárul”.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!