VCT - egyedi módszer, komplex terápia

Forrás: Sajtóközlemény
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy belső szerveink szabad mozgásának csökkenése krónikus problémákat okozhat a test bármelyik területén. A Viscerális Konvergencia Terápia (VCT) segítségével kezelik a belső szervek mozgásbeli korlátozottságát, melynek következtében megszüntethetők a mozgás-és belső szervi panaszok.

A VCT egyedi módszer, ami megnyilvánul abban, hogy figyelembe veszi az agy és a szervek közötti kommunikációt, és nem közvetlenül a belső szerveket kezeli vagy diagnosztizálja; hanem a szervek körüli "miliőt" próbálja helyreállítani komplex terápiás megközelítést alkalmazva és az egész embert kezelve.

Elméleti alapjait az idegi konvergencia elmélete és az agy fájdalom-megküzdési mechanizmusai adja és kifejezetten a belső szervek, a mozgásszervrendszer és a központi idegrendszer közötti összetett interakciókra és hatásmechanizmusokra koncentrál.

forrás:elements.envato.com

Az emberi testben minden belső szerv összeköttetésben van egymással, egy olyan harmonikus rendszert alkotva, ahol a legkisebb hiba is következményekkel jár. Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a zsigerek mozgása, amit a fasciák és szalagok segítenek.

Amennyiben a belső szerveink nem mozoghatnak - mondjuk a műtétek, traumák vagy betegségek miatt kialakult hegesedések miatt - akkor zavar keletkezik, felborul az egyensúly, megjelennek a kellemetlen tünetek.

A hagyományos orvoslás ilyenkor az egyes szervek vizsgálatát és kezelését célozza meg. Minden szakorvos a saját szakterületére fókuszál: a nőgyógyász a nőgyógyászati problémákra, a gasztroenterológus az emésztési zavarokra, a neurológus az idegrendszeri eltérésekre, a reumatológus pedig az izületi fájdalmakra figyel. 

Az emberi testet szükségszerű holisztikus szemlélet szerint vizsgálni, hogy kezelni lehessen az emberben egymásra épülő egész rendszert.

Hogyan képes a belső szervi probléma más területre kisugározni?

A belső szerveket egy speciális kötőszöveti rendszer - fasciával és szalagokkal - kapcsolja egymáshoz, és elhelyezkedéstől függően az izmokhoz, a mellkashoz, a bordákhoz, vagy a medencéhez. A szervek ezen rögzítettség ellenére csak akkor tudnak optimálisan működni, ha mozoghatnak.

Mi történik akkor, ha a szerveink ebben a mozgásban akadályoztatva vannak a fascia vagy a szalagok túlzott feszessége, a traumák, műtétek miatti hegesedések, gyulladások, összenövések eredményeképpen?

Ha a szervek természetes mozgékonysága csökken, a meglévő egyensúly felborul, és a zsigereket ellátó komplex idegi hálózat közvetítésével a működészavar miatti fájdalom más területekre is kisugározhat az idegek közötti átkapcsolás következtében.

Mivel a belső szerveink mozgásbeszűkülését direkt módon nem tudjuk érzékelni, így joggal gondolhatjuk azt, hogy: "Ha nem fáj, akkor minden rendben van."

Pedig a belső szervek jelzik, ha valami nem úgy működik, ahogy kell - de ezek a jelek kiismerhetetlenül, váratlanul, és gyakran a ténylegesen problémás területtől távol jelentkeznek.

Ilyen például az az eset, amikor a bélgyulladás krónikus vádli és sarok fájdalmat generál, vagy a császármetszéssel szült nők egyik része az összenövések kialakulása miatt derékfájdalomtól, nyak- és fejfájástól szenved.

Mit jelent ez? Azt, hogy egy ilyen jellegű vádli vagy sarokfájdalommal hiába megyünk el a reumatológushoz, a gyógytornászhoz, a masszőrhöz vagy más mozgásszervi terapeutához, amíg nem a fájdalom okát kezelik, addig nem várható hosszútávú eredmény - a panasz újra meg újra felbukkan.

forrás:elements.envato.com

A zsigerek működése szerencsére befolyásolható, a megoldás pedig szó szerint “kéznél van”.

A Viscerális Konvergencia Terápia (VCT) a belső szervek mozgásbeli korlátozottságát kezeli, melynek következtében megszüntethetők a mozgásszervi és belső szervi panaszok. A zsigerek kezelése manuálisan kétféle módon lehetséges: 

Direkt módon: ilyenkor közvetlenül a belső szervek területén végzik a kezelést, lágy és érzékeny mozdulatokkal befolyásolva azok állapotát, segítve azok mozgását.

Indirekt módon: mivel a belső szervek szalagokkal és fasciával kapcsolódnak a környező izmokhoz és a csontvázhoz, így ezen területeknek a kezelésével is befolyásolni lehet a zsigerek működését. Jó példa erre az, amikor a medence környező izmainak kezelésével sikerül csökkenteni a fájdalmas menstruációtól szenvedő nőknél a hasi görcsöket, vagy a nyak masszírozása is hatékony indirekt terápiának számít fejfájás esetén.

Milyen esetekben lehet hatékony a VCT?

A szervezet teljes fizikai egyensúlyának alapját a belső szervek, a mozgás szervrendszer-, valamint az idegrendszer egyensúlyban tartása teremti meg. Ha valahol belső szervi probléma lép fel, akkor az az azonos beidegzéssel rendelkező távolabbi ízületben mozgásbeszűküléshez, fájdalomhoz vezethet.

Sok esetben a krónikus újra kiújuló, szűnni nem akaró, vagy mindig visszatérő ízületi panaszok hátterében is valamely belső szerv nem megfelelő funkciója áll. A VCT módszer bár nem tekinthető univerzális megoldásnak minden belső szervi problémára, de mégis vannak olyan esetek, ahol gyors és hatékony terápiás megközelítésként szolgálhat:

 • Krónikus hasi fájdalmak
 • Emésztési problémák (székrekedés, puffadás, hányinger, hasmenés)
 • Hólyagproblémák (felfázás, visszatérő húgyúti panaszok, gyakori vizelés és vizelet visszatartási nehézségek, prosztata problémák)
 • Krónikus derékfájdalom (évek óta tartó-, visszatérő-, hagyományos kezelésekre nem reagáló derékfájdalom)
 • Krónikus mellkasi fájdalmak (légszomj vagy nehézlégzés)
 • Nem traumatikus alsó- és felső-végtag fájdalom elváltozás nélkül
 • Pszichoszomatikus tünetek, stressz vagy szorongás indukálta mozgásszervi panaszok
 • Nőgyógyászati problémák (fájdalmas-, rendszertelen menstruáció, premenstruációs fájdalom, ovulációs fájdalom, méhsüllyedés)
 • Fejfájás (elsősorban az emésztési és/vagy nőgyógyászati problémákkal összefüggő, például menstruációkor jelentkező fejfájás)
 • Műtétek utáni állapotoknál (hasi, mellkasi, kismedencei műtétet követően 12 héttel)
 • Szülés után (császármetszés, gátmetszés, gátszakadás után 12 héttel)

A VCT sikeresen ötvözi a leghatékonyabb manuálterápiás módszereket, kihasználva azok a legelőnyösebb tulajdonságait:

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!