Ne legyen tabu a PCOS!

Forrás: Sajtóközlemény-Budai Egészségközpont
A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma minden 10. nőt érinti, ám ennek ellenére még mindig keveset tudunk a betegségről, vagy tabuként kezeljük. Ez lehet az oka annak, hogy nem ismerjük fel a tüneteket és természetesnek vesszük a fájdalmas menstruációt, nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a pattanásos, zsíros arcbőrnek, a hasunkra rakódó zsírt pedig a helytelen táplálkozásnak tudjuk be.

Pedig ezek a panaszok utalhatnak PCOS-re is. Mit kell tudnunk a betegségről, hogyan ismerjük fel a tüneteket és miért forduljunk mihamarabb orvoshoz?

Mit kell tudnunk a betegségről, hogyan ismerjük fel a tüneteket és miért forduljunk mihamarabb orvoshoz?

„A PCOS egy komplex, több szervet érintő hormonális és anyagcsere betegség, amely gyakran társul inzulinrezisztenciával és pajzsmirigyproblémákkal is. Szinte bármelyik korosztályt érintheti, ráadásul a tünetei elég változatosak, egyénenként eltérőek lehetnek, ezért a diagnózis felállítása sem könnyű feladat.

Azonban vannak olyan jellegzetes panaszok, amelyek utalhatnak a betegségre, ezért, ha ezeket, akár egyszerre többet is tapasztalunk magunkon, érdemes felkeresni a nőgyógyászunkat.

Annál is inkább, mert a betegség magától nem múlik el, ám a megfelelő kezeléssel és az egyénre szabott életmódváltással kordában tartható, így lehetőségünk van arra, hogy teljes éltet éljünk PCOS-szel is” – mondta dr. Tahy András, a Budai Egészségközpont nőgyógyász főorvosa.

forrás:pexels.com

Mitől alakulhat ki a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma hátterében állhatnak örökletes tényezők, de a környezeti hatások, hormonális változások, és az életmódbeli faktorok is felelőssé tehetők a kialakulásáért, valamint a stressz és a pszichés problémák szerepe sem elhanyagolható.

Kiket érint?

A PCOS minden korosztályt egyaránt érinthet, eltérő tünetekkel. Gyermekkorban is előfordulhat, ilyenkor a legjellemzőbb formája a kóros elhízás. Amikor elindul a női nemi hormonok termelődése, menstruációs zavarok formájában jelentkezhet, később pedig, fogamzóképes korban tünete lehet a meddőség is.

Milyen tünetei vannak?

A PCOS legjellemzőbb tünetei: a nem jelentkező, ritka, rendszertelen vagy fájdalmas menstruáció. Az ovulációs fájdalom, meddőség, pattanásos, zsíros bőr, hajhullás, a haj elvékonyodása, férfias típusú kopaszodás, gyors súlygyarapodás, elhízás, hirtelen hangulatváltozás, hangulatingadozás, alvászavar, depresszió. 

forrás:pexels.com

Diagnosztizálás és kezelés

PCOS nőgyógyászati vizsgálattal, kiegészítve labor- és UH vizsgálattal kideríthető. Ha a három fő tünetből – rendszertelen menstruáció és peteérési zavar, nőgyógyászati vizsgálat során felfedezett ciszták, vagy a férfihormon túlsúlya – kettő fennáll és ha nincs egyéb olyan betegség, amely ezeket a tüneteket okozza, akkor nagy valószínűséggel PCOS-szel van dolgunk.

A betegség nem gyógyítható, de a tünetek diétával, életmódváltással, rendszeres testmozgással, vagy gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők, sőt akár megszüntethetők. Ebben az esetben azonban nem szabad feladni a terápiát, ugyanis a tünetek visszatérhetnek.

Dr.Tahy András-Budai Egészségközpont

„A PCOS-t vegyük komolyan, mert a kezeletlen betegség meddőséget is okozhat és menstruációs zavart idézhet elő. Ezen kívül pedig a PCOS-hez gyakran társuló inzulinrezisztencia számos más egészségkárosodásért lehet  felelős, mint például a cukorbetegség és annak következményei.

Nagyon fontos, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül a betegséggel. Merjünk segítséget kérni, orvoshoz fordulni, hogy mihamarabb elkezdődhessen a személyre szabott kezelés” – tette hozzá a főorvos úr.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!