Jogosítványt kaphatnak a gyengeelméjűek is

2011. 01. 19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Az Utv.hu közlekedési, információs portál szerint a szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket ezután szakorvosi vizsgálatra küldik. Súlyos elmezavar és jelentős fokú gyengeelméjűség esetén azonban megadhatja a szakorvos az alkalmassági engedélyt!
Az orvosok egy része felesleges tortúrának nevezi a rendelkezést, a közlekedésbiztonsági szakemberek szerint viszont nem árt a szigorítás.
A szabályozásban az is szerepel, hogy az inzulinos cukorbetegeknek naponta kétszer vagy vezetés előtt közvetlenül elvégzett cukorméréssel kell kontrollálniuk állapotukat. A szakértők szerint az orvos nem tudja garantálni, hogy a vezető megmérje vércukrát, mielőtt a volán mögé ül. Ezek nem egzakt  szabályok, szabadon értelmezheti és ellenőrizheti az alkalmasságot elbíráló orvos, és később a hatóságok sem  tudják kontrolálni.

Nehezen lehet megérteni, hogy egy gyógyszerezett cukorbetegnek miért kell szakorvosi vélemény a jogosítványhoz, hiszen ők amúgy is folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak, az inzulinos betegeket pedig még szakambulanciákon is ellenőrzik.
Az autósok zöme az utolsó napokban veszi észre, hogy lejár a jogosítványa, ám a megszigorított orvosi vizsgálat miatt akár egy-két hónapot is várniuk kell az eredményekre, addig pedig nem vezethetnek. Ráadásul az sem derül ki a jogszabályból, hogy az érintetteknek többe kerül-e az orvosi vizsgálat, ha szakorvoshoz utalják tovább őket.
Súlyos elmezavar és jelentős fokú gyengeelméjűség esetén azonban megadhatja a szakorvos az alkalmassági engedélyt! Az viszont nem tisztázott, hogy mit jelent a „súlyos elmezavar és jelentős fokú gyengeelméjűség". Az orvosok magukra vannak hagyva ebben a döntésben, hogy ki, mennyire minősül gyengeelméjűnek. Másrészt a közlekedési morál egyébként is alacsony színvonala tovább romolhat, ha bekerülhetnek a rendszerbe olyan autósok, akik a pontatlan szabályozás által nem lettek kiszűrve, és látens veszélyt jelentenek közlekedőtársaik és önmaguk számára. 
Forrás: utv.hu

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!