Reggeli, ebéd és vacsora is lehet az édesburgonyából

Forrás: greendex.hu
Az édesburgonya vagy batáta manapság már itthon sem számít egzotikumnak, egyre több termelői piacon, boltban, webshopban találkozhatunk vele, hiszen sokan termesztik. Ez kifejezetten örömhír az egészséges ételek rajongóinak, hiszen pozitív hatásai miatt a legtöbb étrendben szinte kötelezővé tennénk a fogyasztását.

Ezért imádjuk az édesburgonyát

Az Amerika trópusi részein őshonos növényt már régóta megtalálhatjuk a világ szinte összes trópusi területén. Nevével ellentétben rendszertanilag nincs sok köze az általunk ismert burgonyához. A burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozik. Általában két változata ismert, de termelői piacon már találkozhatunk olyan árussal is, aki 4–5-féle batátát termel különböző ízjegyekkel. 

elements.envato.com

Legnépszerűbb a narancssárga, melynek íze a sütőtökéhez hasonló, a kívül lila, belül fehér pedig a szelídgesztenye ízét juttatja eszünkbe. A többi zöldségféléhez képest magas a fehérjetartalma, emellett C-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint is tartalmaz. 

Sárga fajtája béta-karotinban is gazdag, emellett olyan értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium, a vas, a magnézium, a mangán és a kálium. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, akár édességként vagy ételek édesítőjeként is. 

Édesburgonya a kertben

Az édesburgonya termesztése egyszerű feladat. A már meglévő gumókról is elindíthatod a folyamatot úgy, hogy február végén néhányat vízbe teszel. Pár napon belül a gumók elkezdenek gyökeret ereszteni. Ha már nagyobbak a hajtások, laza, nedves talajba is ültetheted őket úgy, hogy 20 cm-es friss hajtásokat törsz le néhány levéllel. A kertbe májusba kerüljenek ki a palántáid, lehetőleg félárnyékos helyre!

Az édesburgonya igényli az öntözést, de a szárazságot sem tűri rosszul. Ültetésekor vegyük figyelembe, hogy helyigényes növény, növekedéskor több méteresek is lehetnek az indái.

elements.envato.com

Süssünk, főzzünk belőle!

Nagyjából bármilyen ételben kiválthatjuk vele a hagyományos burgonyát. Mivel azonban keményítőtartalma alacsonyabb, például egy nudli vagy gnocchi készítése – tapasztalataim szerint – több lisztet igényel. Az őszi–téli időszakban színesen és sokféleképpen használhatjuk alapanyagként. 

Reggelire szeletekre vágva és megsütve kiválthatja a toast kenyeret. Megkenhetjük az édesburgonya-pirítósunkat sós krémekkel, például humusszal vagy fűszeres mogyoróvajjal, de édes mogyorókrémmel, savanykás gyümölcsökkel is fogyaszthatjuk. 

Ebédre készíthetünk belőle krémlevest, curry-t vagy más ragut csicseriborsóval, vörös lencsével. Használhatjuk rakott ételekhez, reszelhetjük tócsniba, és vegetáriánus zöldségpogácsát is süthetünk vele. Erősebb ízű sült zöldségek, mint például zeller vagy karfiol mellé püréként is kínálhatjuk. 

Vacsorára vagy az esti filmezéshez pedig süthetünk ropogós hasábokat vagy csipszet egy jó fokhagymás, fűszeres mártogatóssal, de összedobhatunk egy hideg-meleg salátát is sütőben sült zöldségekből (pl.: édesburgonya, brokkoli, karfiol, répa, zeller, lila hagyma). A hidegebb időszakban is készülhet saláta szezonális zöldekkel (pl.: rukkola, madársaláta, mizuna, bébispenót). 

elements.envato.com

Desszertként egyben sütve, majd mindenféle finomsággal (pl. kekszmorzsával, mogyoróvajjal, csokicseppekkel vagy – ha nagyon ki akarunk rúgni a hámból – pillecukorral) megtöltve, muffinba, brownie-ba, gofriba, palacsintatésztába keverve is tökéletesen működik, sokkal kevesebb cukor hozzáadásával. 

Magas víztartalma miatt gyorsan megromlik, ezért érdemes hűvös helyen tárolni. Ha meleg, párás a lakás, akkor tegyük hűtőbe, és mielőbb fogyasszuk el! Sütve, párolva mélyhűtőbe is tehetjük. 

Édesburgonyás lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 2 db édesburgonya
  • 1 bögre lencse
  • 2 ek hidegen sajtolt olaj
  • 1 ek ecet
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 1 kk koriandermag
  • 1 ek curry fűszerkeverék
  • friss petrezselyem vagy koriander

Így készítsd el!

A lencsét megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Egy-két babérlevelet és sót adunk hozzá. Az édesburgonyát megmossuk, igény szerint hámozzuk.  180 °C-os sütőben körülbelül 25–35 perc alatt puhára sütjük.

Közben elkészítjük a szószt. Két evőkanálnyit a kedvenc hidegen sajtolt olajunkból (pl. szőlőmagolajból, dióolajból stb.) összekeverünk egy evőkanálnyi ecettel. Ehhez adjuk a fűszereket, és jól összekeverjük.

Amikor elkészült a krumpli, falatnyi kockákra daraboljuk, és elkeverjük a lencsével és a mártással. A végén friss korianderlevelet vagy petrezselymet szórunk rá. Melegen tálaljuk.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!