Miért költenénk mosóporra, amikor itt a vadgesztenye!

Forrás: greendex.hu
A mosódiót - amiről mér mindenki biztosan hallott - származási helyén, Indiában és a környező országokban évszázadok óta használják mosásra. Erre az az összetevője teszi alkalmassá, mely a növények élősködők elleni védelmét szolgálja. Mellesleg viselkedése hasonló a szappanéhoz, jól habzik, és a környezetre teljesen ártalmatlan.

A szaponin a kulcs

A szóban forgó anyag a szaponin. Szerencsénkre ez az összetevő nemcsak a mosódióban található meg, hanem számos más növényben is, melyek közül itthon legegyszerűbben a vadgesztenyéhez férhetünk hozzá. A kemény, barna héj alatt lakozó sárgásfehér hús szaponintartalma vetekszik a mosódióéval, viszont azzal ellentétben teljesen ingyen van.

elements.envato.com

Gyűjtsünk vadgesztenyét!

A vadgesztenye szezonja mostanában indul, a hatalmas díszfák alatt pedig mindent elborítanak a gesztenyék. Most, hogy már tudjuk, hogy nem csak gesztenyeszobrocskák készítéséhez vagy szép asztali díszekhez használhatók, nem is kell válogatnunk köztük, a kevésbé formás szemeket is gyűjthetjük. Arra az egyre érdemes odafigyelni, hogy a vadgesztenyére is vonatkozik a vadon gyűjtés szabálya: naponta maximum 2 kg gyűjthető fejenként. Néhány nap alatt így is egész évre elegendő mosószernek valót gyűjthetünk!

Így készítsünk mosószert a vadgesztenyéből!

Miután hazatértünk egy nagyobb adag vadgesztenyével, indulhat a munka! Első lépésként el kell távolítanunk a barna héjat, melyre ezután már nem lesz szükségünk, mehet a komposztba. A belső sárgás-fehéres húsból kétféle mosószert készíthetünk!

Vadgesztenye-mosógél

A gesztenyéket apróra daraboljuk, majd feltesszük főni. Számoljunk 6-8 szemet egy liter vízhez! Miután felforrt, kis lángon rotyogtassuk még 10 percig! Vannak, akik ezen a ponton botmixerrel pürésítik a főzetet, mások nem, érdemes kísérletezni. Ha kihűlt, szűrjük le, majd tegyük a hűtőbe!

1 liter gél nagyjából 7-8 mosásra elegendő, hűteni pedig azért kell, mert megromolhat. Épp ezért nagyobb mennyiséget ne készítsünk, csupán annyit, amennyi 8-10 nap alatt elfogy! Szerencsére a mosóporváltozatból bármikor tudunk újabb adag gélt is főzni!

elements.envato.com

Vadgesztenye-mosópor

A másik megoldás esetében szükségünk lesz egy vászonzsákra (egy bekötött szájú páratlan zoknira), épp úgy, mintha mosódiót használnák. A ledarált gesztenyebelsőt töltsük a zsákba, és egyszerűen tegyük a mosógépbe a ruhák közé! Van, aki nem is darál, csupán negyedeli a gesztenyéket, és úgy mennek a zsákba.

Mivel a vadgesztenye – úgy héjában, mint pucolva – könnyen penészedik, érdemes kiszárítva tárolni, de már pucolás után, mert egyébként a megszáradt gesztenye barna héjával erősen kell küzdeni.

Érdemes kísérletezni vele, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni: teljesen környezetbarát, zero waste és ráadásul ingyen van!

 

Borítókép: elements,envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!