Miért költenénk mosóporra, amikor itt a vadgesztenye!
A szaponin a kulcs
A szóban forgó anyag a szaponin. Szerencsénkre ez az összetevő nemcsak a mosódióban található meg, hanem számos más növényben is, melyek közül itthon legegyszerűbben a vadgesztenyéhez férhetünk hozzá. A kemény, barna héj alatt lakozó sárgásfehér hús szaponintartalma vetekszik a mosódióéval, viszont azzal ellentétben teljesen ingyen van.
Gyűjtsünk vadgesztenyét!
A vadgesztenye szezonja mostanában indul, a hatalmas díszfák alatt pedig mindent elborítanak a gesztenyék. Most, hogy már tudjuk, hogy nem csak gesztenyeszobrocskák készítéséhez vagy szép asztali díszekhez használhatók, nem is kell válogatnunk köztük, a kevésbé formás szemeket is gyűjthetjük. Arra az egyre érdemes odafigyelni, hogy a vadgesztenyére is vonatkozik a vadon gyűjtés szabálya: naponta maximum 2 kg gyűjthető fejenként. Néhány nap alatt így is egész évre elegendő mosószernek valót gyűjthetünk!
Így készítsünk mosószert a vadgesztenyéből!
Miután hazatértünk egy nagyobb adag vadgesztenyével, indulhat a munka! Első lépésként el kell távolítanunk a barna héjat, melyre ezután már nem lesz szükségünk, mehet a komposztba. A belső sárgás-fehéres húsból kétféle mosószert készíthetünk!
Vadgesztenye-mosógél
A gesztenyéket apróra daraboljuk, majd feltesszük főni. Számoljunk 6-8 szemet egy liter vízhez! Miután felforrt, kis lángon rotyogtassuk még 10 percig! Vannak, akik ezen a ponton botmixerrel pürésítik a főzetet, mások nem, érdemes kísérletezni. Ha kihűlt, szűrjük le, majd tegyük a hűtőbe!
1 liter gél nagyjából 7-8 mosásra elegendő, hűteni pedig azért kell, mert megromolhat. Épp ezért nagyobb mennyiséget ne készítsünk, csupán annyit, amennyi 8-10 nap alatt elfogy! Szerencsére a mosóporváltozatból bármikor tudunk újabb adag gélt is főzni!
Vadgesztenye-mosópor
A másik megoldás esetében szükségünk lesz egy vászonzsákra (egy bekötött szájú páratlan zoknira), épp úgy, mintha mosódiót használnák. A ledarált gesztenyebelsőt töltsük a zsákba, és egyszerűen tegyük a mosógépbe a ruhák közé! Van, aki nem is darál, csupán negyedeli a gesztenyéket, és úgy mennek a zsákba.
Mivel a vadgesztenye – úgy héjában, mint pucolva – könnyen penészedik, érdemes kiszárítva tárolni, de már pucolás után, mert egyébként a megszáradt gesztenye barna héjával erősen kell küzdeni.
Érdemes kísérletezni vele, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni: teljesen környezetbarát, zero waste és ráadásul ingyen van!
Borítókép: elements,envato.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Arany Szeptember: összefogás a gyermekkori daganatok korai felismeréséért
- Visszafordítható-e a szívelégtelenség?
- Korábban jöhet a pubertás a parfümök és a kozmetikumok miatt
- Százezreket érint a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése
- Itt az ideje a gyermekünk szemvizsgálatának
- Öt másodpercre van szükség a békésebb vitákhoz
- Kiégés ellen: hétféle módon is kipihenhetjük magunkat
- A macskák majdnem fele apportíroz
- Fejfájás, fülfájás, kattogás? Az állkapocsízület is lehet a baj forrása
- Hogyan diagnosztizálható a PTSD?
- Vissza az edzőterembe: 10 + 5 tipp a szeptemberi újrakezdéshez
- Szeptember, a tüdőfibrózis hónapja
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!