Demencia és házasság

2023. 08. 22.
Forrás: ng.24.hu
Egy demens ember ellátása, gondozása hatalmas terhet ró a házastársra, a lelki és fizikai megterhelés mellett anyagi problémák is adódhatnak – ezek pedig mind rontják a házasság kilátásait.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az idősebb kori válások száma növekszik, s ezeket jó lenne lehetőség szerint megelőzni azzal, hogy a házasság megromlását előzzék meg. Ehhez azonban fel kell tárni, milyen okok vezethetnek el a válásig.

Egy nagy Alzheimer-kór adatbázis alapján végzett felmérést egy amerikai kutatócsoport a demencia tünetei és a házasság közti kapcsolatokról. Az adatbázisban a betegek számos vizsgálatának eredménye szerepel, ezek többek közt a betegséggel társuló tüneteket és azok súlyosságát, évek alatti változásait is számszerűsítik.

elements.envato.com

A kutatásban 2007-2021 közti adatokat elemeztek, kiválasztották azokat az alanyokat, akik házasságban vagy élettársi kapcsolatban éltek a betegség jelentkezése idején. E párokból 263 elvált a diagnózist követő évek során, ők voltak igazán fontosak a kutatók számára.

Azonban, hogy meg lehessen érteni a válások okát, az együtt maradás okaira is kíváncsiak voltak, ezért minden elvált pár mellé kb. 5 olyat is kerestek, akik korban hasonlóak voltak, ők (1238-an) ők szolgáltak kontrollként a vizsgálatokban. Az eredmények a PLOS One folyóiratban láttak napvilágot.

Az elemzések alapján azok a párok váltak el nagyobb valószínűséggel, ahol a betegnek súlyosabbak voltak a viselkedési tünetei, például izgatott, agresszív, gátlástalan személyekké váltak a kór hatására. Azonban, amint a betegség egyre inkább súlyosbodott, a válás esélye lecsökkent.

elements.envato.com

Ez azt jelentette, hogy a kérdéses házasságokat meg lehet menteni azzal, ha a beteg viselkedési tüneteit megfelelően kezelik – e kezelés egyébként magát a beteget is segíti, nemcsak a környezetét. Magyarul, még az eddig gondoltaknál is fontosabb a betegség kezdetén a szociális támogatás ezen párok számára.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!