Lenyűgöző kép készült az emberi szem retinájáról

Forrás: hvg.hu
Egész különleges képalkotó technikát vetettek be bázeli és zürichi kutatók, hogy elkészítsék az emberi szem recehártyájának (retinájának) nagy felbontású térképét, több mint 50 fehérje egyidejű megjelenítésével.

A kép lenyűgöző, de messze nem öncélú: segítheti a kutatást egy degeneratív szembetegség előrehaladásának megállításában, amely látásvesztést okozhat.

© Nature Biotechnology

A kutatók fluoreszcens mikroszkópot és az új 4i képalkotó technikát használtak, hogy minél több fehérjét tudjanak láthatóvá tenni egy vékony szövetmetszetben. Sikerült 53 különböző fehérjét láttatni és tanulmányozni egy szövetmintában, amely megmutatta nekik, hogyan működnek a retinában lévő sejtek, például a rudak, kúpok és ganglionok.

Egymás után számos felvételt készítettek, hogy lássák, hogyan épül fel lassan az organoid szövet, hol és mikor szaporodnak el egyes sejttípusok, hol helyezkednek el a szinapszisok.

„A folyamatok hasonlóak az embrionális fejlődés során zajló retinaképződés folyamataihoz" – mondta Barbara Treutlein, a Bázeli Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Jelenleg a kutatók az egészséges retina kialakulását vizsgálják, azonban azt tervezik, hogy a jövőben gyógyszerekkel vagy genetikai módosításokkal megzavarják a retina organoidjainak fejlődését.

© Wahle et al. / Nature Biotechnology 2023

Ez ugyanis lehetővé teheti számukra, hogy jobban megértsék az olyan betegségeket, mint például a retinitis pigmentosa, amely a retinában lévő fényérzékeny receptorok állapotának romlását okozza, és vaksághoz vezet.  A csapat célja annak meghatározása, hogy mikor kezdődik ez a folyamat, és hogyan lehet megállítani.

A kutatók más szöveteken, például az agy különböző részein és különböző daganatos szöveteken is alkalmaznák ezt a megközelítést.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!