Így enyhíthetjük a nyakfájdalmat

Forrás: EgészségKalauz
De hogyan enyhíthetjük, és előzhetjük meg legközelebb a nyakfájdalmakat? Az ébredés utáni nyakfájás és nyaki merevség általában nem igényel orvosi vizsgálatot, a legtöbb esetben rövid időn belül magától is elmúlik a nyaki fájdalom. Természetesen, ha a probléma krónikussá válik, vagyis rendszeresen, akár heti több alkalommal azt tapasztaljuk reggelente, hogy beállt a nyakunk, fájdalmas a mozgás, esetleg be is szűkült a mozgástér, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Gyors enyhülés a nyaki fájdalomra

Néhány egyszerű, otthon is könnyedén alkalmazható módszerrel gyorsan enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

  • A hideg borogatás, a jegelés segít csökkenteni a nyakizmok gyulladását. A jegeléshez használhatunk speciális, hideg-meleg gélpárnát (ezt gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz üzletekben, drogériákban beszerezhetjük), de akár vékony törülközőbe csavart fagyasztott zöldborsót is. Ezek pontosan képesek idomulni a fájó területhez. Alkalmanként 20 percig tartsuk a borogatást a nyakon.
  • Ha a nyaki fájdalom több, mint 12 órája tart (vagyis, ébredés után kezdődött és estére sem javult), akkor meleg borogatást is tehetünk az érintett területre, szintén 20 percre. Ez nyugtató, relaxáló, izomlazító hatású.
  • Próbáljuk meg óvatosan megmasszírozni a nyakat, végezzünk néhány nyújtógyakorlatot. Ezzel felpezsdíthetjük a vérkeringést, és segíthetünk a bemerevedett izmoknak, hogy visszanyerjék a természetes lazaságukat. Előfordulhat, hogy a fájdalom miatt egy-egy nyújtást nem tudunk elvégezni, vagy nem tudjuk „végigvinni” a mozdulatot. Ne is erőltessük ezt! Jobb, ha fokozatosan nyerjük vissza a nyak mozgékonyságát.

elements.envato.com

  • Amennyiben a fájdalom szinte elviselhetetlen, vagy jelentős mértékben korlátozza a mozgást, akadályozza a mindennapi tevékenységeinket, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is bevehet.

Így előzhetjük meg, hogy elaludjuk a nyakunkat

  • Változtassuk meg az alvási helyzetünket! Persze, mindenki forgolódik éjszakánként, de legalább azokban a pillanatokban, amikor félig-meddig magunknál vagyunk, változtassunk a pozíciónkon. Bár a legtöbb esetben a hason fekvés okozza a reggeli nyaki fájdalmat és merevséget, az oldalt fekvés is megterhelheti a nyakat és a gerincet. Próbáljunk meg inkább a hátunkon feküdni!
  • Ha oldalt fekszünk, tegyen egy párnát a térdeink közé. Ezzel segíthetjük, hogy a gerinc nyaki és háti szakasza egy szintbe kerüljön.
  • Aludjunk tollal töltött vagy memóriahabos párnán! Ezek hatékonyan képesek idomulni a fejhez és a nyakhoz, biztos támasztékot nyújtanak nekik. A túl puha és a túlságosan kemény párna egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy reggelente bemerevedett és fájó nyakkal ébredjünk.

elements.envato.com

  • Nap közben is ügyeljünk a tartására. Figyeljünk arra, hogy ne legyünk túl sokáig ugyanabban a testhelyzetben, időről időre álljunk fel a számítógép vagy a tévé elől. Ilyenkor mozgassuk át a nyakat és a vállakat, végezzünk néhány nyújtógyakorlatot!
  • Korlátozzuk az okostelefonok, táblagépek használatával töltött időt. Amikor ezeken olvasunk, böngészünk, játszunk, megfeszített pozícióban tartjuk a nyak és a váll izmait, így azok könnyen elfáradnak. Okostelefon használatánál igyekezzünk azt szemmagasságban tartani. Beszélgetés közben ne szorítsuk a váll és a fül közé a telefont!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!