Így maradhat hosszan friss az arckrém

2023. 07. 31.
Forrás: nlc.hu
A megromlott arcápolási készítmények komoly bőrproblémákat is okozhatnak. Ez utóbbi akkor fordulhat elő, ha a termékeket nem megfelelően tároljuk, és olyan környezetben vannak, ahol kiszáradhatnak, túlmelegedhetnek vagy baktériumok szaporodhatnak el bennük. Szerencsére ahhoz, hogy elkerüld az ilyen baleseteket, mindössze néhány egyszerű alapszabályt kell betartanod. 

Mit írtak rá?

Nulladik lépésként nézzük meg, mit írt a krém dobozára a gyártó. A kis nyitott doboz ikon mellett feltüntetett hónapszám a krém szavatosságát jelenti onnan számítva, hogy kinyitottuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy évekig parkoltathatjuk a megvásárolt termékeket a fürdőszobai polcon, ha nem nyitottuk még ki.

Megvásárolt kencéinket bontsuk meg a vásárlástól számított egy éven belül és használjuk el még azelőtt, hogy lejárna a dobozon feltüntetett idő.

elemetns.envato.com

Napfénytől távol

A napfény felgyorsítja a termékek romlását azáltal, hogy felmelegíti a tégelyt, ezzel pedig elősegíti a hatóanyagok lebontását, és kedvez a baktériumok elszaporodásának is. A közvetlen napfénynek nem kitett krémeknek valószínűleg nem lesz bajuk a polcon, de az a legjobb, ha a termékeket inkább a valamivel hűvösebb fiókokban vagy szekrényekben tároljuk, hogy távol tartsuk őket az erős fénytől és melegtől is.

Friss arckrém – lezárt tégely

Ha azt szeretnénk, hogy a krémeink hosszú, boldog életet éljenek, próbáljuk meg minimalizálni azok oxigénnek való kitettségét, azaz a lehető legrövidebb időre tekerjük le a tégelyek tetejét, igyekezzünk ne túl sok levegőt pumpálni azokba a szérumokba, amiket cseppentővel adagolunk, soha ne hagyjuk nyitva krémeinket és mindig győződjünk meg arról, hogy teljesen és szorosan lezártuk őket, mielőtt visszakerülnek a polcra.

elemetns.envato.com

Irány a hűtő!

Az alacsonyabb hőmérséklet nemcsak a romlást előzi meg, de abban is segít, hogy a készítmény hatóanyagai hosszabb ideig megmaradjanak  a krémben: a hűvös klíma lelassíthatja az olyan, rendkívül fontos összetevők, mint a retinolok, a C-vitamin vagy épp a ceramidok lebomlását. Kedvenc szemránckrémeink és arcpermeteink hűtőben való tárolása ezért is kifejezetten jó ötlet, mert a hűvös krém felvitelkor is áldásos hatású lehet, hiszen mechanikailag is segíthet csökkenteni a szem alatti karikákat.

Keressük az olajalapú termékeket

A bőrápolási termékek két fő kategóriába sorolhatók: olaj alapúak vagy víz alapúak lehetnek. Ha bőrtípusunk engedi, válasszuk az olaj alapú termékeket, mivel ezek általában tovább tartanak, és ezek esetében kisebb a baktériumok elszaporodásának kockázata is. Ráadásul az olajalapú termékek segítenek megerősíteni a bőr barrier funkcióját is (azaz azt a képességét, hogy a különféle fertőzések ellen védekezzen), valamint vitaminokat és zsírsavakat juttatnak a bőrbe, amelyek fokozzák a kence öregedésgátló hatását is.

Arról, hogy bőrünknek milyen típusú arckrém vagy sminktermék a legideálisabb, először persze bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal egyeztessünk. 

elemetns.envato.com

Csak tiszta kézzel és eszközzel

Mielőtt belenyúlunk a krémek dobozába, győződjünk meg róla, hogy kezünk tökéletesen tiszta. Ennek nemcsak amiatt van jelentősége, mert nem mindegy, mit viszünk fel az arcunkra, de amiatt is, mert, ha piszkos kézzel nyúlunk a krémbe, mi magunk visszük be a problémás baktériumokat a tégelybe.

Ugyanez vonatkozik a termékek applikátoraira is. Kerüljük el, hogy közvetlenül érintkezzen a bőrünk bármilyen olajcseppentővel, applikátorral, hogy ezzel se tegyük ki a termékeket a potenciális baktériumoknak. A szennyeződés elkerülése érdekében használjunk tiszta spatulát, amikor a terméket a tégelyekből vagy tartályokból kanalazzuk ki. Ez vonatkozik sminkeléshez használt ecsetekre, gua sha eszközökre, tisztító eszközökre is, mivel ezek is összegyűjthetik a baktériumokat, elhalt hámsejteket, olajat és szennyeződéseket, amiket aztán vidáman visszajuttatnak a tégelybe és a bőrre. Szerencsére ez könnyen elkerülhető, ha minden egyes használat után megtisztítjuk az eszközeidet. A meleg víz és az enyhe szappan megteszi a hatását.

elemetns.envato.com

Milyen terméket válasszak? 

Annak, hogy a megfelelő termékkel ápoljuk arcbőrünket, óriási jelentősége van annak megjelenésében és egészségében is. Ha húszas éveinkben úgy érezzük, itt az ideje, hogy elkezdjünk rendszeresen krémezni, vagy kicsit később, hogy váltani kellene, érdemes felkeresni egy kozmetikust vagy kozmetológust, aki segít eligazodni a krémek között, és abban is, hogy pontosabban megismerjük a bőrünk.

Sokan vannak például, akik évekig kenik zsíros krémekkel feszülő arcukat, miközben valójában inkább víz- mint zsiradék hiányzik a bőrüknek és egy könnyebb emulzióval jobban járnának. A szakértő segítség segíthet elkerülni ezeket a helyzeteket. 

Ha megtehetjük, fordítsunk figyelmet a fenntarthatóságra és a kíméletességre is, keressük a hazai termékeket és azokat, amelyeket állatkísérlet- mentesen állítottak elő. Bőrünk hálás lesz az olyan natúrkozmetikumokért is, amelyek természetes anyagokból, esetleg tartósítószerek nélkül készülnek, utóbbiak esetében viszont még fontosabb lesz a megfelelő tárolás. 

 

Borítókép: elemetns.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!