7 diéta, ami többet árt, mint használ

Forrás: nlc.hu
Az elmúlt évtizedek során számos olyan diétás hóbort bukkant fel, amelyek villámgyors megoldást ígértek az áhított karcsúságért. Persze van, hogy jól jönne a gyors és eredményes fogyás, csakhogy az egykori trendek közül nem mindegyik volt hasznos a szervezet számára hosszú távon.

A kifejezetten csábító diéták varázsa a gyors súlycsökkenésben rejlett, azonban éppen emiatt számítottak túlságosan szélsőségesnek és szigorúnak, már ami az elfogyasztható ételek számát illeti. Egy ilyen diétát nehéz tartósan fenntartani, hiszen kevésbé összpontosít a teljes értékű élelmiszerekre, és táplálkozási szempontból sem a leghatásosabb, amit számos nemzetközi kutatás be is bizonyított az elmúlt évek során.

Nyersétel-diéta

A Google szerint a nyers étrendre vonatkozó keresések száma 2010-ben érte el a csúcsot – mára azonban mindössze csak 18%-át teszi ki az ezzel kapcsolatos kereséseknek. Az alapvetően növényi alapanyagokra épülő trend követői szerint a sütés-főzés elpusztítja a hasznos tápanyagokat és vitaminokat, így ha lehet, szinte mindent nyersen fogyasztanak (ritka és szélsőséges esetekben még a húsokat is). Tény, hogy a főzés valamelyest valóban csökkenti a tápanyagtartalmat, ugyanakkor nem árt szem előtt tartani, hogy nemcsak könnyebben emészthetővé, de biztonságosabbá is teszi az ételek fogyasztását. Az idők során számos tanulmány rámutatott a nyersétel-diéta veszélyeire: a trendet tartósan követők jellemzően alultápláltságban, B12- és D-vitamin, valamint vas- és kalciumhiányban szenvedtek.

elements.envato.com

Paleolit diéta

Az egykor méltán népszerű paleolit diéta szerint akkor vagyunk a legegészségesebbek, ha úgy étkezünk, ahogyan annak idején őseink is tették a kőkorszakban. Mindez sovány húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztását jelenti – ami valljuk be, jól hangzik, azonban két igen fontos összetevő mégis kimarad: a rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek. A nyersétel-diétához hasonlóan a paleo is vitaminhiányhoz vezethet, a dietetikusok szerint a trend pedig figyelmen kívül hagyja, hogy az ősemberek különféle ételeket fogyasztottak kontinensenként és az evolúció során közel sem úgy alkalmazkodtunk, hogy csak néhány dolgot ehetünk.

Gluténmentes étrend

A cölikália, vagyis a gluténérzékenység egy létező autoimmun betegség, ami gluténmentes diéta betartásával sikeresen kordában tartható. A diéta azonban – ahogyan feljebb is említettük – nagy népszerűségnek örvendett a 2010-es évek közepén, mivel az időnkénti bélrendszeri zavarokban szenvedők a gabonafélékben természetesen jelenlévő fehérjét, a glutént kezdték okolni a panaszokért, így boldog boldogtalan fejvesztve rohant a bioboltok aranyárban mért gluténmentes lisztjeiért. Szerencsére az őrület mára már lecsengett, és tisztában vagyunk vele, hogy csak annak érdemes ezt az étrendet követnie, aki tényleg érintett a betegségben – máskülönben nem gluténérezékenyként fontos mikrotápanyagoktól vonhatjuk meg a szervezetünket. 

elements.envato.com

Léböjtkúra 

A szervezet méregtelenítése csábítóan hangzik, amit a Google adatai szerint sokan meg is tettek 2014 és 2015 között. A kutatókat az évek során azonban kevéssé nyűgözte le a salaktalanító kúra, a szervezet ugyanis olyan természetes mechanizmusokkal rendelkezik, melyek feleslegessé teszik a kizárólag méregdrága gyümölcslevek és természetes hashajtók fogyasztását, illetve a szigorú és kalóriamentes étrend betartását. (Magyarán méregtelenít magától is.) Ha egészségesek vagyunk, teljesen felesleges napokig tartó léböjt-kúrával kínozni magunkat: bőven elég, ha rendszeresen sportolunk, elegendő folyadékot fogyasztunk és kiegyensúlyozott étrendet folytatunk. 

Ketogén diéta

Az eredetileg epilepsziás betegek kiegészítő kezeléseként alkalmazott ketogén étrend követői a kalóriák kevesebb mint 10%-át fogyasztják szénhidrátból, további negyedét fehérjéből, a többit pedig zsírból, ami arra készteti a szervezetet, hogy a glükóz (cukor) helyett a ketontestek (vagyis a zsír) lebontásából származó energiával működjön tovább. Mindez állítólag csökkenti az étvágyat, illetve a szervezet anyagcseréjét is felgyorsítja. Ugyan tudományosan is igazolt, hogy a diétával mindkét cél elérhető, de nem árt szem előtt tartani, hogy ez az étrend bizony nem való mindenkinek: magas vérnyomás, anyagcsere-betegségek, cukorbetegség, illetve várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott alkalmazni. 

elements.envato.com

Ugyan az alacsony kalóriatartalmú ketogén diéta hosszú távon valószínűleg valamivel több fogyást eredményez, mint a hagyományos alacsony kalóriatartalmú étrend, azonban sokkal nehezebb betartani, ami megmagyarázza, miért veszített népszerűségéből az elmúlt évek során. Mivel a szigorú diéta nem javasolja a magasabb szénhidráttartalmú zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek fogyasztását, a szervezet olyan rostoktól eshet el, ami kifejezetten hasznos az emésztőrendszer működése szempontjából, így mindenképp érdemes dietetikussal konzultálni, ha kipróbálnánk.

Bor és tojás (meg egy kis kávé)

A 60-as évek elején nagy népszerűségnek örvendő diétás hóbort nemcsak szörnyen hangzik, de még kifejezetten veszélyes is. Helen Gurley Brown A szex és szingli lány című könyvében írt a bizarr diétáról, ami szupergyors karcsúságot kínál: reggelire főtt tojás egy pohár fehérborral és feketekávéval leöblítve, ebédre ugyanez, vacsorára grillezett steak citromlével + a maradék üveg fehérbor és a kávé – szigorúan két-három napig, amennyiben már a hétvégén estélyibe bújnánk. Bár a tojás hasznos fehérjeforrás lehet, a modern táplálkozási szakértők hangsúlyozzák, hogy a gyümölcsök, zöldségek és szénhidrátok teljes hiánya miatt rengeteg vitamintól, ásványi anyagtól és rosttól esik el a szervezet, arról nem beszélve, hogy nem létezik olyan diéta, ami napi egy üveg bort írna elő.

elements.envato.com

+1 ráadás: etetőcsöves gyorsdiéta – az egyik legradikálisabb hóbort

A leginkább esküvőre készülő menyasszonyok körében elterjedt gyorsdiéta pontosan olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik. A szondát a diétázó orrán keresztül, szigorúan orvosi felügyelet mellett vezetik be, ami szénhidrátok helyett csak fehérjéket, zsírokat és némi hashajtót juttat a szervezetbe, mivel az ily módon „elfogyasztott” tápanyagok székrekedést is eredményezhetnek – amellett, hogy elveszik az étvágyat. A szakemberek veseelégtelenségre, tüdőfertőzésekre, valamint az orr és a torok szöveteinek rongálódására figyelmeztetnek, nem beszélve az étkezési zavarok kialakulásáról, amivel minden villámfogyást ígérő diéta összefüggésbe hozható.

Dióhéjban tehát, ha tényleg fogyni szeretnél, mindenképp konzultálj szakemberrel,és tedd le a voksodat egy kevéssé szélsőséges étrend mellett, ahol az önsanyargatás és villámfogyás helyett a mértékletesség, a testi-lelki kiegyensúlyozottság és az egészség a cél.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!