Egészség, és ami mögötte van

Az egészséges életmód napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, a média tele van olyan tartalmakkal, melyek a megfelelő életvitelt célozzák meg. Sokszor nehezen találjuk a hiteles forrást a teóriák közt, azonban szerencsére létezik olyan tudományterület, amelyaz egészséggel komplex módon foglalkozik. Az egészségpszichológia a pszichológia egy speciális területe, amely célkitűzéseivel nagyban hozzájárul az emberek jóllétéhez. „Friss” tudományterület, melynek részletesebb megismeréséhez Benkő Henrietta alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológussal beszélgettem.

Összefoglalnád nekem röviden, mit is takar az egészségpszichológia?

Az egészségpszichológia fókuszában az áll, hogy az egészségünket hogyan befolyásolják pszichológiai tényezők, valamint azzal foglalkozik, hogyan reagálunk, amikor megbetegszünk, és milyen pszichológiai tényezők vannak hatással a megbetegedésekre. Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése mellett az egészségpszichológia fontos területe a szomatikus kezelések hatékonyságának növelése a pszichológia eszköztárával. Fontos kiemelni, hogy az egészség nem a betegség hiányát jelenti, hanem a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapotát.

Ez valóban fontos szemléletbeli különbség az egészség felfogásának tekintetében, szemben a tünetek puszta kezelésével. Tehát az egészségpszichológia a megelőzésre és az edukációra is nagy hangsúlyt fektet. Pszichológiai szempontból az orvos-páciens kommunikáció milyensége is jelentős a gyógyulás tekintetében. Mi az egészségpszichológia jelenlegi, modern felfogása a betegségek kialakulását illetően?

Az egészségpszichológiában gyakran használt biopszicho-szociális modell szerint az egészség és a betegség is olyan állapot, melyet több tényező egymásra hatása alakít. Ezek a tényezők lehetnek: biológiai (sérülések, vírusok, baktériumok, genetika), pszichés (viselkedés, megküzdés, stressz, kogníció, érzelmek), szociális (kultúra, társadalmi helyzet, etnikai tényezők) és környezeti tényezők. Szomatikus, pszichológiai és társadalmi tényezők tehát egyaránt hatással vannak az egészségünkre – és a megbetegedésünkre is.

A laikus hozzáállás hajlamos egyetlen okot keresni a megbetegedések hátterében, ennek értelmében viszont egy betegség kialakulásához számos tényező összjátéka szükséges. Ez egyszerre lehet ijesztő, de reménykeltő is, hiszen több ponton lehetséges a beavatkozás – ezért fontos széles körben a stresszkezelés megtanulása is. Számtalanszor hallani arról, hogy valaki pszichoszomatikus betegségekkel küzd. Mit jelent ez pontosan?

A klasszikus pszichoszomatikus betegségek esetében a testi panaszok, organikus elváltozások kialakulásában a pszichoszociális stresszoroknak kiváltó szerepük van. Fontos tehát a tünetek kezelésében mind a testi betegséget kezelő szakorvos, mind a pszichológus bevonása.

Ezek szerint akkor, amikor orvosi kivizsgálások és kezelések sora történik, azért szükséges a pszichológus bevonása is, mert a betegség kiváltói közt szereplő lelki okok és környezeti faktorok megfejtése és kezelése is jelentősen hozzájárul a gyógyuláshoz, javuláshoz. Mik azok a tünetek, illetve megbetegedések, melyeket az egészségpszichológia pszichoszomatikusnak tart, a „pszichoszomatikus hétszentség” elmélete még mindig aktuális?

Itt az Alexander (Alexander Ferenc orvos, pszichiáter, egyetemi tanár, pszichoanalitikus, a pszichoszomatikus gyógyászat úttörője, a „chicagói iskola” megalapítója – a szerk.) által felsorolt hét klasszikus pszichoszomatikus betegségre gondolsz – igen, ezek olyan testi betegségek, melyek kialakulásában különösen jellemző a pszichés és szociális tényezők szerepe. A „hét szent betegség”: gyomorfekély és nyombélfekély, asztma, sokízületi gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, bőrgyulladás, magas vérnyomás, anorexia nervosa. Mivel sok esetben a szomatikus betegségek kialakulásában és lefolyásában is szerepet játszanak a pszichés faktorok, ma már inkább pszichoszomatikus orvoslásról és megközelítésről beszélünk, mint pszichoszomatikus megbetegedésekről.

Kérlek, mesélj röviden a terá piás munkádról, milyen problémákkal keresnek meg a páciensek, milyen módszerekkel dolgozol, és körülbelül mennyi időt ölel fel egy terápia?

Nagyon változatos problémákkal érkeznek a páciensek, a fejfájástól kezdve a refluxon át egészen a daganatos megbetegedésekig – sokféle testi panasz esetében felmerül annak az igénye, hogy pszichológusi támogatást kérjenek a tünetek kezelésében. A módszer és az időtartam attól függ, ki milyen betegséggel érkezik és miben kér támogatást. Van például, aki a családtagjaival vagy az orvosokkal való kommunikációban kér segítséget, van, aki a stresszkezelés terén szeretne új eszközöket, és van, aki a kezelések pszichés támogatásának igényével keres fel.

Jól látható tehát, hogy szomatikus betegségek esetében is szükséges lehet és nagy segítséget nyújthat egy szakember, nemcsak abban, hogy az esetleges vizsgálatokat és kezeléseket jobban viseljük, hanem hogy önismereti munka által nagyobb rálátásunk legyen a működésünkre, segítve ezzel, hogy gyógyuljunk és egészségesebben éljünk. A különböző relaxációs technikák, a mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlatok, vagy az autogén tréning mind olyan módszer, amelyek pszichológus segítségével elsajátíthatók, és segítenek megélni a jóllétet a mindennapokban.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!