Nyár a nagyiéknál

Nemcsak a gyerekek várják izgatottan a vakációt, sok olyan nagyszülő van, akinek ez az időszak jelenti a várva-várt együttlétet az unokákkal. Felnőtt fejjel jó visszagondolni a nagymamánál-nagypapánál eltöltött nyarakra, de azért bevillanhat egy-egy olyan élmény is, amit nem szeretnénk, ha a saját gyermekünk átélne. Dr. Somogyi Zsoltot, a csongrádi Jakabházy Gyógyszertár munkatársát kérdeztük arról, mire ajánlatos figyelni a nagyszülőknél töltött vakáció során. Zsolt nem csak gyógyszerészi minőségben adott tanácsokat, mivel egyben gyermekháziorvos is Szentesen.

Képzeljünk el egy klasszikus vidéki házat, megérkeznek az unokák, körbeszaladják a kertet, ahol virágok, gyümölcsfák, cica, kutya, talán még tyúkok is vannak... Mik azok a legfontosabb tudnivalók, amiket érdemes szem előtt tartania a szülőknek, nagyszülőknek és a gyerekeknek is, hogy egészségügyi szempontból felhőtlenül teljen a vakáció?

Dr. Somogyi ZsoltA legfontosabb az, hogy a szülők ne felejtsék el átadni a nagyszülőknek – vagy táborozás esetén a felnőtt gondviselőnek – a gyerek tajkártyáját. Bármi történhet, egy gyerek belázasodhat, eleshet, és még az ügyeleten is nagyon nehézkes az ellátás, ha nem tudjuk bemutatni a beteg tajkártyáját vagy legalább a tajszámát bediktálni. A másik fontos dolog, hogyha állandóan gyógyszert szed a gyerek, akkor azt ne felejtsük otthon. Gyakran szaladnak be hozzám a nagyszülők azzal, hogy az unokának elfogyott a gyógyszere. De sajnos vényköteles gyógyszert nem adhatunk ki, és az orvosi ügyeleten sem biztos, hogy fel tudják írni, ha pedig igen, akkor is csak teljes áron.

Mik lehetnek a leggyakoribb problémák egy vidéki nyaralás során?

Annyit mondhatok, hogy kötszer, ragtapasz, fertőtlenítő, lázcsillapító legyen a háznál, ezekre amúgy is mindenkinek szüksége lehet. (A szavatosságot sem árt időnként ellenőrizni.) Az egyik leggyakoribb probléma a hasmenés, ezt okozhatja akár a víz is, ami lehet, hogy teljesen tiszta, de elég, ha már egy kicsit más az összetétele, mint a megszokott – a bélflóra érzékenyen reagálhat rá. A gyerekek hajlamosak arra is, hogy a kerti gyümölcsökből, zöldségekből is hirtelen nagy mennyiséget egyenek, ez már önmagában is okozhat hascsikarást, híg székletet, de ha a termények esetleg még éretlenek, mosatlanok, vagy netán permetezve is voltak, biztos, hogy szükség lesz hasfogóra és probiotikumra is.

elements.envato.com

Szóba kerültek a háziállatok – az extrém esetektől eltekintve van olyan, amire esetleg figyelni kell a cicasimogatás, kutyavakargatás során?

Azontúl, hogy egy-egy morcosabb cirmostól néhány karmolás beszerezhető, meg persze a kézmosást is tudatosítani kell, számítani lehet egy-két bolhacsípésre. Azért nem árt ellenőrizni, hogy a házikedvencek a kötelező, sőt akár az ajánlott oltásokkal el vannak-e látva. Ha esetleg méh- vagy darázsallergiáról tudunk, és megtörtént a csípés, akkor bizony be kell nyomni az epipent, ezt is fontos mindenkiben tudatosítani, gyerekben, nagyszülőben egyaránt.

De az antihisztamin is mindig jól jön, krém vagy tabletta formájában, mivel vidéken gyakoribb a hangya, a pók, a szúnyog, a bögöly. Ezeknek a csípése általában nem okoz maradandó problémát, az viszont fontos, hogy a gyerek ne vakarja el e csípés helyét.elements.envato.comKullancsnál sokszor előfordul, hogy nem mernek hozzányúlni, úgy gondolják, jobb, ha az orvos szedi ki, de nem érdemes várni, mivel minél tovább van a bőrben, annál több méreganyagot lövell be. A kullancsot azonnal ki kell szedni, szerintem a leghatásosabb ehhez egy egyszerű szemöldökcsipesz, de a gyógyszertárban kapható többféle kullancseltávolító eszköz (csipesz, kanál) is.

És végül egy fontos tanács nyárra: az idősek általában többféle gyógyszert is szednek, és ezt gyakorta tartják kis dobozkákban, szelencékben, amitől azok érdekesnek tűnhetnek a gyerekek számára, és esetleg megkóstolhatják őket. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a gyógyszereket mindig a gyerekektől elzárva kell tartani!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!