Szakállas a párod? Csúnya fertőzést okozhat!

2023. 07. 15.
Forrás: Marie Claire
Csúnya fertőzést kaphatunk, ha szakállas párunkkal csókolózunk. A férfiak szakállában ugyanis baktériumok bújthatnak meg, ami nagyon is valódi, bár kevéssé ismert egészségügyi kockázat.

A bőrgyógyászok szerint a ludas ilyenkor általában a staphylococcus aureus (röviden csak staph) baktérium, ami a bőrön és az orrban található meg és képes bőr-bőr kontaktussal terjedni.

elements.envato.com

A legtöbbször nem okoz semmiféle panaszt, rengeteg ember hordozza tünetmentesen. A gond akkor lehet, amikor a szakállas partnerrel való csókolózás közben a durva szőrszálak mikrosérüléseket okoznak a másik bőrén, ami lehetőséget ad a staphylococcusnak, hogy bejusson a szövetbe – ebből pedig fertőzés alakulhat ki.

Ugyanígy fertőzést okozhat az is, ha mi magunk hordozzuk a baktériumot, ami a szakáll által okozott „bőrtrauma” hatására aktiválódik a szervezetünkben. 

A szakértők szerint a staphylococcus-fertőzés gyakori szövődménye lehet még az impetigo, vagyis közismertebb nevén ótvar. A kezelés ilyenkor helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumos készítményekkel történik és szerencsére jól gyógyul. 

Természetesen mindez ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden férfinak meg kellene szabadulnia a szakállától, de érdemes lehet észben tartanunk ezt a kockázatot.

elements.envato.com

Jó hír, hogy az így kialakuló fertőzés elég ritka, és több tényező – például a bőr mikrobiomja és az immunrendszerünk állapota is  – szerepet játszhat benne.

A leghatékonyabb megelőzést az jelenti, ha a férfi rendszeresen alaposan tisztítja és ápolja a szakállát: így a baktériumok előfordulásának esélyét is csökkenti, ráadásul selymes, puha szakállával jóval kisebb valószínűséggel okoz hámsérüléseket a bőrön.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!