Lehet, hogy az orrunkkal választunk?

2011. 01. 17.
Szerző: Szimpatika
Az agyban lejátszódó biokémiai folyamatok rendkívül összetettek. Az érzelmi folyamatok központja az agyban jól ismert, úgy hívják amigdala. Ennek a mandula alakú szervünknek a kétoldali sérülése után az érzelmi reakciók megszűnnek, a kísérleti állatok például feltűnően szelídekké válnak.
Az ám, de milyen érzékelések következtében aktivizálódnak az érzelmekért felelős agyi területek? Nos, kiderült, hogy a szaglásnak kitüntetett szerepe van érzelmi életünkben. Ma már sokat tudunk arról is, hogy miért. Az egyes szaglósejtekből érkező inger agyunk egyik legősibb részébe, az uncusba kerül. A legnagyobb pálya innen az agy elsődleges érzékelő központjába, a thalamusba kerül. Ide futnak be a hallás és a látás ingerei is. Egy másik pálya a nagyagy tudatos működés régiójába, a homloki lebenyébe, a harmadik az úgynevezett limbikus rendszerbe visz. A limbikus rendszer az agy egyik legősibb régiója. Meghatározza az érzelmi alaphangulatot, a motivációt, és jelentős szerepe van a memória legalapvetőbb folyamataiban. Ez az ősi, tudattalan réteg lehet a felelős azért, ahogy a szagok viselkedésünket tudat alatt befolyásolják.

Azt már régóta tudjuk, hogy a kémiai anyagok, a feromonok, alapvető hatással vannak egyes állatok viselkedésére. A kutyák képesek azonosítani az egyes emberek szagát, de nem az egypetéjű ikrekét. Ebből arra lehet következtetni, hogy létezik valamilyen egyéni szagnyom, mely genetikailag meghatározott.  Főleg a nők elég nagy biztonsággal képesek különbséget tenni olyan emberek szaga között, akik éppen szomorú vagy vidám filmet néztek. Bizonyított, hogy a félelemnek is van szaga, melyet egyes állatok nagy biztonsággal tudnak azonosítani. EEG vizsgálatok mutatták ki, hogy léteznek megnyugtató és felizgató szagok. Szintén bizonyított, hogy a szaglásnak a memóriában is kitüntetett szerepe van. Ha valamilyen szag jelenlétében tanultunk meg valamit, könnyebb annak visszaidézése, ha ugyanazt a szagot érezzük. A szagok és a memória szoros kapcsolatát mutatja, hogy egyetlen szag hatására visszatérnek gyermekkori emlékeink, látvánnyal, hanggal együtt. De vajon a szagok befolyásolják párválasztásunkat is?  Vannak-e emberi feromonok? A kérdés ma is tudományos vita tárgya. Bizonyosnak látszik, hogy az emberi viselkedésben (különösen a szexuális viselkedésben) rendkívül fontos szerepe lehet egyes illatanyagoknak. Kísérletek bizonyították, hogy a nők vonzóbbnak találják a férfi-szaganyagokat, ha havi ciklusuk termékeny szakaszában vannak. A férfiak pedig termékeny periódusukban levő nők szagának hatására lényegesen vonzóbbnak és szebbnek találták ugyanazokon a fényképeken levő nőket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!