Most szedjünk hársfavirágot!

2023. 06. 29.
Forrás: greendex.hu
A hársfa szerte Európában elterjedt fafaj, szereti a gyertyános-tölgyeseket, liget- és ártéri erdőket. Számos parkban is találkozhatunk velük, nagy lombkoronája jó árnyékot ád.

Három hársot ismerünk: a kis- és a nagylevelű, valamint az ezüst.

freepik.com

Csak az előbbi kettőt szabad szedni, az ezüst hársot nem, ezért figyeljünk oda, mely fajjal is van dolgunk, de a nevéből adódóan már következtethetünk rá, hogy a színével lesz a kulcs: a levelei ugyanis ezüstösek.

Városokban például jóeséllyel találkozhatunk velük, hiszen jól tűri a szárazságot.

Május végén és júniusban virágoznak, ilyenkor nyugodtan vállunkra akaszthatjuk a bodzaszedéskor használt vászontáskákat és fonott kosarakat, s indulhatunk a hársok felkutatására.

Teljesen mindegy, hogy nagy- vagy kislevelű hárs virágát szedjük, mindkettő hasonlóan jó hatással bír. Szüretelés közben figyeljünk arra, hogy a méhek is igencsak szeretik – gondoljunk a finom hársmézre – ezért legyünk körültekintőek.

Illatát messziről érezni, a virágok vajsárga színe szintén szembeötlő.

elements.envato.com

Munkás a szüret, hiszen bogernyő-virágzata nem túl nagy, sok idő elmegy, mire egy valamire való adagot összegyűjtünk. Na, de ha megvan, akkor olyan teának-valót száríthatunk belőle, hogy a megfázás is messzire szalad, ha isszuk!

Arra figyeljünk azonban oda, hogy ne a tűző nyári napon szárítsuk, inkább padláson, vagy szellős, árnyékos helyen.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!