Szülés utáni inkotinencia

2023. 06. 16.
Forrás: Maria Claire
A nők – még ha tudnak is arról, hogy előfordulhat ilyen – általában azt gondolják, velük nem történhet meg, hogy vizeletvisszatartási zavar alakul ki náluk a baba megszületése után, amelnyek esélye a hüvelyi szülésnél áll fenn inkább.

„A szülésem alapvetően szép volt, de nagyon gyors – mesélte a 31 éves anya, akinek 2021-ben született meg a lánya. – Mivel robbanásszerűen zajlottak az események, a medencefenék izmai megnyúltak, így a húgyhólyag megsüllyedt, részben leszállt a hüvelybe.”

„Az én esetemben még nem is súlyos az inkontinencia. Bár előfordult, hogy az új munkahelyemen az első napon kimentem egy teát készíteni, és szó szerint összepisiltem magam. Nem egy ideális első nap, amikor eltűnsz a mosdóban és negyven percig mosod, szárítod a bugyidat, hogy szalonképes legyél. Az orvosom nem figyelmeztetett rá, sem a védőnő, hogy szülés után előfordulhat inkontinencia. Ha akkor tudom, milyen ezzel élni, valószínűleg császármetszést kérek inkább” – folytatta. 

freepik.com

Az inkontinencia szülés után egyenes út a szorongáshoz

Az inkontinencia nem mentális probléma. Viszont a melegágya a jól ismert szorongásos tüneteknek.

„Folyamatosan attól rettegek, hogy pisiszagom van, hogy csak egy példát említsek. Szorongok, hogy akkor engedi el a testem a vizeletet, mikor eljövök otthonról. Depressziószerű gondolataim vannak, ha eszembe jut, lehet, hogy életem végéig így maradok. Ezekkel az érzésekkel nap mint nap megküzdök” – mondta az anya.

Meghatározza a mindennapi életet is az inkontinencia. Nem csak azért, mert sosem szabad elfelejteni, hogy legyen egy plusz fehérnemű és elegendő inkontinenciabetét az embernél. A testképre gyakorolt mentális hatása talán még rombolóbb.

„Minden olyan mozgásforma, ami plusz súlyt helyezne a medencefenék izmaira, kilőve. Nem járhatok súlyzós edzésre vagy HIIT-tréningre, pedig mindkettőt imádtam a szülés előtt. Még a jóga is előidézheti a vizelet elengedését, ha túl lelkesen emeled a lábad.”

„Ha a tükörbe nézek, undorodok magamtól. Az önbizalmam nulla. A legkeményebb edzés, amit a lányom születése óta végeztem, a séta. Még két év után is rajtam vannak a terhesség alatt felszedett kilók.”

Ám nem csak amiatt érezhetik így a nők, akik szülés utáni vizelettartási zavarban szenvednek, mert a látvánnyal nem elégedettek. „Úgy érzem, a testem cserben hagyott” – jelentette ki az anya.

Szültem, de beleroppantam

„Persze, alapvetően csodás dolgot alkotott a testem. Képes voltam megszülni a lányomat. Viszont a testem a folyamatot nem bírta ki, és a következményekkel, a működésének zavarával kell szembesülnöm és élnem minden nap.”

A probléma feldolgozását az is nehezíti, hogy bár nagyon sok nő szenved szülés után inkontinenciától, csak nagyon kevesen beszélnek róla. 

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint nagyjából 3-ból 1 nőnél kialakul a vizelettartási zavar szülés után. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a menopauza még több nőnél vezet inkontinenciához (nagyjából a nők 40 százaléka tapasztalja 50 éves kora után), kijelenthetjük, hogy a nők többsége megtapasztalja a vizeletvisszatartási zavarokat élete során. 

Mivel a szégyen miatt nagyon sokan nem mernek szakemberhez fordulni, ezek a számok a valóságban még magasabbak lehetnek. 

unsplash.com

Inkontinencia és mentális egészség

Az inkontinencia miatt szégyellik magukat a nők. Ez gyakran oda vezet, hogy kerülik más emberek társaságát, a közös tevékenységeket. Ha nem lenne elég az anyává válással való megküzdés, az inkontinencia miatti elszigeteltség még inkább felerősíti azt az érzést, hogy úgy érzik, már nem önmaguk. 

„Gyakran aggódnak amiatt az anyák, hogy az inkontinencia nem kezelhető – mondta Dr. Sula Windgassen pszichológus. – Rengeteg szorongás halmozódik fel, mert egyedül próbálnak meg megoldást találni a tüneteikre, hogy ne kelljen senkinek beszélniük a szülés utáni inkontinenciájukról.”

A társadalmi tabu, ami erősíti a szorongást és az izolációt, csak még nehezebbé teszi a probléma valódi megoldását. Idővel ez valódi depresszió, szülés utáni depresszió kialakulásához vezethet. 

„Szembesülnöm kellett vele, hogy hiába végzem a medencefenék-gyakorlatokat, csak a műtét jelenthet megoldást – mondta el az újdonsült anyuka. – Kiderült, hogy nekem nem múlik el magától három hónap alatt a szülés utáni inkontinenciám, amivel elintézték a hathetes kontrollon az orvosok a problémámat. Nemcsak a hólyag süllyedt le és a medencefenék izmai gyengék, de károsodott a húgycső is. Nincs az a Kegel-gyakorlat, ami ezen segítene.”

„Hogy mikor műtik meg? Azt mondták, amíg van esély rá, hogy akarok még egy gyereket, várjak. De hogy akarjak még egy gyereket, amikor rettegek a szülés következményeitől? Szóval, ahogy sok más anyatársam, én is várok. És próbálok együtt élni az inkontinenciával.”

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!