A tudomány is igazolta azt a trükköt, ami ráveszi a gyereket a rendrakásra

2023. 06. 03.
Forrás: Marie Claire
Akinek tinédzser gyereke van, szinte bármit kipróbálna, amivel halvány remény van arra, hogy a gyereke rendet rak a szobájában. Ez a módszer ráadásul tudományosan igazolt. Egy próbát mindenképp megér.
  • A szülők szeretnék elengedni az irányítást a gyerekek szobájával kapcsolatban, hiszen az a saját magánszférájuk, ugyanakkor viszont jó lenne, ha kicsit nagyobb rend lenne a lakásnak ezeken a részein is.
  • A tudományosan igazolt módszer szerint a zene segít, hogy a gyerekek maguktól rendet rakjanak.
  • Egy kutatás eredményei szerint az emberek 80 százaléka takarít zenére, akik így tesznek, sokkal kitartóbbak a rendrakásban.

stock.adobe.com

Azt már eddig is tudtuk, hogy a zene segít, hogy produktívabbak legyünk. Az International Journal of Surgery című orvosi szaklapban 2020-ban jelent meg az tanulmány, amely kimutatta, hogy a sebészek jobban operálnak, ha zenét hallgatnak közben. 

Ugyan a takarítás nem hasonlítható össze azzal a fajta felelősséggel és koncentrációval, amit egy nyitott szívműtét jelent, a zene azonban ebben az esetben is javíthatja a produktivitást. Azaz kitartóbban és alaposabban pakolunk, ha közben zenét hallgatunk.

Miért segíti a zene a takarítást?

2020-ban egy másik kutatást is végeztek a zene agyra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Ebben azt figyelték meg, hogy a gyerekek zene hatására gyorsabban és pontosabban tanultak meg új dolgokat, mint azok a társaik, akik nem hallgattak zenét.

Akinek a zene szerves része volt az életének általános iskolás korában, derült ki a követéses vizsgálatból, jobb lelki egészséggel rendelkezett a későbbi években. Sőt, stressztűrő képessége, produktivitása is nagyobb volt. 

freepik.com

Hogyan vegyük rá a gyerekeket a takarításra zenével?

Állítsunk össze egy vidám zenelejátszási listát olyan dalokból, amik elég lendületesek és dinamikusak ahhoz, hogy a takarítás közben átsegítsék a holtponton a gyerekeket. Általában három dal elég (nagyjából 10 perc), hogy a padlón szétszórt dolgok közül minden a helyére kerüljön. (Ehhez persze szükség van arra is, hogy a gyerekek eleve tudják, melyik játéknak és tanszernek, vagy éppen ruhának hol a helye.)

A zene roppant egyszerű módja annak, hogy segítsük és fenntartsuk a koncentrációt, ráadásul pont úgy személyre szabhatjuk, mint a gyerekek a saját, remélhetőleg végül szépen kitakarított, tiszta kis kuckójukat.

 

Borítókép: stock.adobe.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!