Autizmus spektrumzavar diagnózisa mesterséges intelligencia segítségével

Forrás: ng.24.hu
Koreai kutatók végeztek vizsgálatokat és kísérleteket, amelyek eredményét a JAMA Network Open folyóiratban mutatták be. A vizsgálatok során 45 autizmus spektrumzavarral már korábban, hagyományos módon diagnosztizált, illetve 50, ezen elváltozásban nem szenvedő kisgyerekről készült videófelvételeket elemeztek, a közös figyelem jeleit keresve.

A közös figyelem hiánya egy olyan tünet, amely alapján már fiatal korban is felderíthető, ha valaki az autizmus spektrumon van.

A teszteken részt vett 2-6 év közti kisgyerekek háromféle közös figyelem igényű feladatot kaptak, ezekről videófelvételek készültek, amelyek segítségével az MI modellt betanították. Az MI azt vizsgálta, hogy a kisgyerekek merre néztek, merre fordították a fejüket vagy a tekintetüket a feladatok során.

freepik.com

A kíséreletek alapján az MI nemcsak diagnosztizálni tudott több mint 99 százalékos pontossággal, hanem a tünetek súlyosságát is közel ilyen pontosan meg tudta határozni!

A kutatás egyelőre ugyan csak kevés gyerek bevonásával született, de a kidolgozott módszer lehetőséget nyújt arra, hogy több kisgyerekkel is elvégezzék a teszteket, ha kell, finomítsanak a módszeren, és remélhetőleg ennek eredményeként egy klinikai gyakorlatban is használható MI alapú, nagy biztonsággal működő módszer lesz az eredménye.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!