A dió egy csoda!

Forrás: greendex.hu
Több európai kultúrában is termékenységi szimbólum. A hagyományos kínai orvoslásban a vesék és a tüdő működésének javítására használták. Már a Selyemúton is kereskedtek vele. A Perzsa birodalomban csak az uralkodók számára fenntartott ételnek számított. Az indiai ajurvédikus orvoslásban is használják, többek közt bőrbetegségek ápolására, és általánosságban is az egészséget támogató ételnek tartják.

A dió a középkori Európában is népszerű volt, a termést tekintve mind a dióbelet, mind a belőle sajtolt olajat használták, és magát a jó tulajdonságokkal rendelkező faanyagot is hasznosították. Az 1700-as években a diót az európai gyarmatosítók hozták be Észak-Amerikába, és azóta az amerikai konyhának is alapanyaga lett.

Étkezési célra a közönséges dió (Juglans regia) a legnagyobb mennyiségben termesztett fajta, míg például az észak-amerikai fekete diót (Juglans nigra) kifejezetten faanyagáért termesztik.

A dió pozitív élettani hatásai

  • Antioxidánsokban gazdag.
  • Rendkívüli omega-3-forrás.
  • Gyulladáscsökkentő hatású.
  • Óvja a bélrendszert.
  • Csökkentheti egyes rákos megbetegedések kockázatát.
  • Segíti az éhség- és a testsúlyszabályozást.
  • Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, és csökkenti a kialakulásának kockázatát.
  • Segít a magas vérnyomás csökkentésében.
  • Támogatja az agyműködést.
  • Megőrzi a prosztata egészségét.
  • Támogatja a férfiak reproduktív egészségét.

 pexels.com

Antioxidánsokban gazdag

A diónak nagyobb az antioxidáns hatása, mint bármely más közönséges diófélének. Antioxidáns hatása főként az E-vitaminból, a melatoninból és a benne található polifenolokból ered.
A polifenolok csökkenthetik az LDL, azaz a „rossz koleszterin” szintjét, ezáltal pedig az érelmeszesedés kialakulásának esélyét.

Rendkívüli omega-3-forrás

A dió lényegesen többet tartalmaz omega-3-zsírsavakból, mint bármely más dióféle; alfa-linolénsav-tartalma például 10 gramm dióban megközelíti az 1 grammot. Alfa-linolénsavat (ALA) táplálékkal tudunk csak bevinni, azt nem képes előállítani szervezetünk, tehát az esszenciális zsírsavak közé tartozik.

Az optimális ALA-bevitel napi 1,6 gramm a férfiak, illetve 1,1 gramm a nők esetében, amit lényegében már 1–2 dióval be tudunk vinni a szervezetünkbe.

Gyulladáscsökkentő hatású

A dióban található polifenolok – az ALA, a magnézium és az arginin aminosav – segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében.

unsplash.com

Óvja a bélrendszert

A mikrobiom egyensúlyának felborulása hozzájárulhat a bélben és a test más részein kialakuló gyulladásokhoz és betegségekhez, növelve az elhízás, a szívbetegségek és a rák kockázatát. 

A diófogyasztás a kutatások szerint növeli a bélrendszerben található jótékony baktériumok mennyiségét.  

Csökkentheti egyes rákos megbetegedések kockázatát

Több tanulmány (1, 2, 3) is arra a következtetésre jutott, hogy a dió fogyasztása csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, köztük az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. 

A dióban nagy mennyiségben található polifenolokat bizonyos bélbaktériumok képesek urolitineknek nevezett vegyületekké alakítani, melyeknek gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetnek a bélben, így csökkentve a vastagbélrák valószínűségét. (Az urolitinek gyulladáscsökkentő hatása más rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthat.)

Segíti az éhség- és a testsúlyszabályozást

Egy 2016-os tanulmány szerint a dióból metabolizálható energia mennyisége (a táplálék energiatartalma) valójában 21%-kal kevesebb, mint amit az élelmiszer-tudományban gyakran használt Atwater-faktorok számításával kapnánk. Ezen felül a dió hatékonyan segít az étvágy mérséklésében.

pexels.com

Pozitív hatása van a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és a kockázat csökkentésében

Az előző pontban leírt, testsúlyra gyakorolt pozitív hatásán túl egy tanulmány szerint a hidegen sajtolt dióolaj érdemi csökkenést eredményezhet az éhgyomri vércukorszintben. (A kísérlet során 3 hónapon keresztül napi 15 gramm olaj bevitele mellett 8%-os csökkenést értek el a kísérleti alanyoknál.) 

Támogatja az agyműködést

Egyes kutatások szerint a dióban található tápanyagok, köztük a többszörösen telítetlen zsír, a polifenolok és az E-vitamin segíthetnek csökkenteni az oxidatív károsodást és a gyulladást az agyban.

Egy Alzheimer-kórral kapcsolatos 10 hónapos vizsgálatban az egerek egyik csoportja a napi élelem 6%-át, a másik csoportja a 9%-át dió formájában kapta (ami emberek esetében napi 28, illetve 43 grammnak felel meg). A kísérlet eredményeképpen – egy diómentesen táplált kontrollcsoporttal összehasonlítva – jelentős javulást értek el a tanulási képességek, a memória és a szorongás csökkentése terén.

Idősebb felnőtteken végzett megfigyeléses tanulmányok a diófogyasztást jobb agyműködéssel hozták összefüggésbe, beleértve a gyorsabb feldolgozási sebességet, a nagyobb mentális rugalmasságot és a jobb memóriát.

pexels.com

Támogatja a férfiak reproduktív egészségét

A dió fogyasztása segíthet a spermiumok egészségének és a férfi termékenységének a támogatásában.

Amikor 117 egészséges fiatal férfi három hónapon keresztül napi 75 gramm diót épített be nyugati típusú étrendjébe, javult a spermiumok alakja, vitalitása és mozgékonysága a diót nem fogyasztó férfiakhoz képest.

Állatkísérletek pedig arra utalnak, hogy a dió fogyasztása segíti a spermiumok védelmét azáltal, hogy csökkenti a membránok oxidatív károsodását.

Javítja a vérzsírszintet

A dióban gazdag étrend (a kutatásban napi 43 gramm diót kaptak az alanyok) segíthet csökkenteni a káros koleszterin és a triglicerid szintjét, amelyek hozzájárulnak a szívbetegségek kockázatához.

 

Borítókép: unsplash.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!