Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

„Gyilkos” fehérje segíthet a rák és cukorbetegeken

Módosítva: 11/4/2010 Szerző: Szimpatika/MTI 1 perc RákCukorbetegség
A fehérje az abnormális sejtekkel száll szembe, lyukat üt rajtuk, és szétroncsolja azokat.
A melbourne-i Monash Egyetem kutatóit vezető James Whisstock elmondta, a perforin nevű protein megragadja a szervezetben lévő abnormális sejteket, lyukat fúr a beteg sejtek membránjába, hogy aztán olyan enzimet juttasson be, amely szétroncsolja a sejtet. "A perforin a test tisztító fegyvere, nélküle az immunrendszerünk nem tudja elpusztítani a beteg sejteket" - jegyezte meg a szakember.

A Monash Egyetem, valamint a londoni Birkbeck College tudósai extrém nagyfelbontású mikroszkóp segítségével tudták vizsgálni a perforin működését. Ennek során "nagyhatalmú" molekulára bukkantak, amely megragadja a rosszindulatú vagy fertőzött sejteket. Egereken végzett kísérletek tanúsága szerint összefüggés mutatkozik a perforinhiány és a leukémia között, csakúgy mint a perforinhiány és a rosszindulatú sejtek nagyobb aránya között.

A kutatás eredményekkel szolgált az autoimmun betegségekben, valamint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek és a szervátültetésen átesett betegeknek is. A tudósok ugyanis felfedték, hogy a fehérje egészséges sejteket is megtámadhat.

"Most, hogy tudjuk, miként működik, felhasználhatjuk a perforint a rák, a malária és a cukorbetegség leküzdésére" - mondta James Whisstock.

A tíz éven át tartó kutatások rávilágítottak, hogy a fehérje felépítése bakteriális mérgekéhez - például a lépfenéhez - hasonlít. Ez arra utal, hogy az emberi szervezet a kórokozóktól "lesett el" védekezési mechanizmusokat az evolúció során.