A dió a középkori Európában is népszerű volt, a termést tekintve mind a dióbelet, mind a belőle sajtolt olajat használták, és magát a jó tulajdonságokkal rendelkező faanyagot is hasznosították. Az 1700-as években a diót az európai gyarmatosítók hozták be Észak-Amerikába, és azóta az amerikai konyhának is alapanyaga lett.
Étkezési célra a közönséges dió (Juglans regia) a legnagyobb mennyiségben termesztett fajta, míg például az észak-amerikai fekete diót (Juglans nigra) kifejezetten faanyagáért termesztik.
A dió pozitív élettani hatásai
Antioxidánsokban gazdag
A diónak nagyobb az antioxidáns hatása, mint bármely más közönséges diófélének. Antioxidáns hatása főként az E-vitaminból, a melatoninból és a benne található polifenolokból ered.
A polifenolok csökkenthetik az LDL, azaz a „rossz koleszterin” szintjét, ezáltal pedig az érelmeszesedés kialakulásának esélyét.
Rendkívüli omega-3-forrás
A dió lényegesen többet tartalmaz omega-3-zsírsavakból, mint bármely más dióféle; alfa-linolénsav-tartalma például 10 gramm dióban megközelíti az 1 grammot. Alfa-linolénsavat (ALA) táplálékkal tudunk csak bevinni, azt nem képes előállítani szervezetünk, tehát az esszenciális zsírsavak közé tartozik.
Az optimális ALA-bevitel napi 1,6 gramm a férfiak, illetve 1,1 gramm a nők esetében, amit lényegében már 1–2 dióval be tudunk vinni a szervezetünkbe.
Gyulladáscsökkentő hatású
A dióban található polifenolok – az ALA, a magnézium és az arginin aminosav – segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében.
Óvja a bélrendszert
A mikrobiom egyensúlyának felborulása hozzájárulhat a bélben és a test más részein kialakuló gyulladásokhoz és betegségekhez, növelve az elhízás, a szívbetegségek és a rák kockázatát.
A diófogyasztás a kutatások szerint növeli a bélrendszerben található jótékony baktériumok mennyiségét.
Csökkentheti egyes rákos megbetegedések kockázatát
Több tanulmány (1, 2, 3) is arra a következtetésre jutott, hogy a dió fogyasztása csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, köztük az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
A dióban nagy mennyiségben található polifenolokat bizonyos bélbaktériumok képesek urolitineknek nevezett vegyületekké alakítani, melyeknek gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetnek a bélben, így csökkentve a vastagbélrák valószínűségét. (Az urolitinek gyulladáscsökkentő hatása más rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthat.)
Segíti az éhség- és a testsúlyszabályozást
Egy 2016-os tanulmány szerint a dióból metabolizálható energia mennyisége (a táplálék energiatartalma) valójában 21%-kal kevesebb, mint amit az élelmiszer-tudományban gyakran használt Atwater-faktorok számításával kapnánk. Ezen felül a dió hatékonyan segít az étvágy mérséklésében.
Pozitív hatása van a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és a kockázat csökkentésében
Az előző pontban leírt, testsúlyra gyakorolt pozitív hatásán túl egy tanulmány szerint a hidegen sajtolt dióolaj érdemi csökkenést eredményezhet az éhgyomri vércukorszintben. (A kísérlet során 3 hónapon keresztül napi 15 gramm olaj bevitele mellett 8%-os csökkenést értek el a kísérleti alanyoknál.)
Támogatja az agyműködést
Egyes kutatások szerint a dióban található tápanyagok, köztük a többszörösen telítetlen zsír, a polifenolok és az E-vitamin segíthetnek csökkenteni az oxidatív károsodást és a gyulladást az agyban.
Egy Alzheimer-kórral kapcsolatos 10 hónapos vizsgálatban az egerek egyik csoportja a napi élelem 6%-át, a másik csoportja a 9%-át dió formájában kapta (ami emberek esetében napi 28, illetve 43 grammnak felel meg). A kísérlet eredményeképpen – egy diómentesen táplált kontrollcsoporttal összehasonlítva – jelentős javulást értek el a tanulási képességek, a memória és a szorongás csökkentése terén.
Idősebb felnőtteken végzett megfigyeléses tanulmányok a diófogyasztást jobb agyműködéssel hozták összefüggésbe, beleértve a gyorsabb feldolgozási sebességet, a nagyobb mentális rugalmasságot és a jobb memóriát.
Támogatja a férfiak reproduktív egészségét
A dió fogyasztása segíthet a spermiumok egészségének és a férfi termékenységének a támogatásában.
Amikor 117 egészséges fiatal férfi három hónapon keresztül napi 75 gramm diót épített be nyugati típusú étrendjébe, javult a spermiumok alakja, vitalitása és mozgékonysága a diót nem fogyasztó férfiakhoz képest.
Állatkísérletek pedig arra utalnak, hogy a dió fogyasztása segíti a spermiumok védelmét azáltal, hogy csökkenti a membránok oxidatív károsodását.
Javítja a vérzsírszintet
A dióban gazdag étrend (a kutatásban napi 43 gramm diót kaptak az alanyok) segíthet csökkenteni a káros koleszterin és a triglicerid szintjét, amelyek hozzájárulnak a szívbetegségek kockázatához.
Borítókép: unsplash.com