Hatástalan lesz a fogamzásgátló, ha rosszul tároljuk

Forrás: Marie Claire
A hormonális fogamzásgátlók nagy előnye, hogy könnyű használni és majdnem teljes biztonságot, a statisztikák szerint 99 százalékos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességekkel szemben. Nem csoda, hogy a fogamzásgátló tabletták az egész világon rendkívül elterjedtek. És bár tényleg egyszerű a használatuk, néhány szabályt még így is be kell tartanod, ha nem akarod, hogy csökkenjen a tabletták hatékonysága.

Ha például nem figyelünk rá, hogy minden nap ugyanabban az időben vegyük be, a tabletta hatékonysága akár 91 százalékra is lecsökkenhet. Noha ez elsőre nem tűnik vészesnek, tudnunk kell, hogy minél jobban lecsökken ez a százalék annál nagyobb a teherbeesés esélye.

Ezt a szabályt a legtöbb fogamzásgátlót szedő nő általában ismeri, de azt tudja például, hogy az sem mindegy, hogy hogyan és hol tároljuk a tablettákat? A legtöbb csomagolásra a gyógyszergyártó rá szokta írni, hogy 25–30 ° C-os hőmérsékleten és fénytől védve kell tárolni. De vajon mi történik, ha nem figyelünk oda és véletlenül nem tartjuk be ezt az előírást?

freepik.com

Dr. Karin O’Sullivan nőgyógyász azt nyilatkozta, hogy a nem megfelelő tárolás is ronthatja a fogamzásgátlók hatékonyságát. A szakértő szerint a tablettákat úgy tudjuk a legegyszerűbben megvédeni a nem kívánatos fényhatástól, ha az eredeti dobozban tároljuk őket.

De arra is érdemes figyelnünk, hogy a dobozt még véletlenül se hagyjuk a felforrósodott kocsiban, ne tároljuk a radiátor mellett, vagy ne hagyjuk kint a konyhaasztalon, ha éppen nagy főzőcskézésben vagyunk. Ezeken a helyeken ugyanis olyan hő érheti a fogamzásgátlót, ami hatására megint csak veszíthet a hatékonyságából.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!