Kockázatos lehet az édesítőszerek fogyasztása

Forrás: Pharma Online
Az édesítőszerek használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentésében sem felnőttek, sem gyermekek esetében – áll a WHO közleményében.

A felülvizsgálat eredményei arra is utalnak, hogy az édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai lehetnek, például a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél – állítják továbbá.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója szerint a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése hosszú távon nem segít a súlykontrollban, másként kell csökkentenünk cukorbevitelünket. Szerinte a mesterséges édesítőszerek nem alapvető élelmiszerek, tápértékük pedig nincsen.

unsplash.com

A WHO iránymutatása szerint a hozzáadott cukor bevitelének csökkentése érdekében nem kell édesítőket bevetni: ezek fogyasztása nem jár egészségügyi előnyökkel. Inkább a tápláló, nem édesített ételeket és italokat szükséges népszerűsíteni.

A szervezet lebeszél minden olyan, nem cukornak minősülő szintetikus vagy természetesen előforduló édesítőszerről, amelyet a gyártók önmagában értékesítenek vagy élelmiszerekhez adnak hozzá.

Ide tartozik az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szaharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.

pexels.com

Az ajánlás a már meglevő cukorbetegséggel élő embereken kívül mindenkire vonatkozik, azonban egyes táplálkozási szakértők támadják azokat, mondván: csak megfigyeléseken alapulnak. 

Tom Sanders, a King's College táplálkozástudományi szakértője szerint ezek az irányelvek kormányoknak és az iparnak szólnak, nem pedig egyéneknek, és megfeledkeznek az édesítőszerek gyermekkori fogszuvasodást megelőző hatásáról, ami már bizonyított.

 

Borítókép: unsplash.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!