Ötből csak egy érintett kezelteti a visszérbetegségét

2023. 05. 18.
Forrás: Pharma Online
A visszérbetegség krónikus betegség, amely a felnőtt lakosság csaknem felét, azaz közel 3,5 millió embert érint. Az érintettek kétharmada nő, az idősebb korosztály mellett pedig már a fiatalabb, 30-as éveikben járók közül is egyre többen tapasztalják a tüneteket. Magyarországon a harminc felettiek közel fele tapasztalja a visszérbetegség tüneteit, ötből mégis csak egy érintett kezeli vagy kezelteti azokat – derül ki a Servier Hungária Kft. felméréséből.

Az érintettek nagy százaléka még mindig alul- vagy félreinformált, a vénák egészségének megőrzéséről nem esik elég szó. 

Vénáinknak vagy más néven visszereinknek nagyon fontos szerepük van a szervezetünkben: ezek az erek szállítják ugyanis a hajszálerek felől a szív és a tüdő felé az „elhasznált” szén-dioxidban dús vért, ami később újra oxigénnel dúsul és jut el a sejtekhez, szövetekhez.

Ha ezek a vénák elégtelenül működnek, visszérbetegségről beszélünk. A genetikai és hormonális tényezők mellett a túlsúly és a mozgásszegény életmód is komoly szerepet játszik a vénás betegségek kialakulásában.

pexels.com

Halogatjuk, amíg lehet

Lábszárgörcs, lábdagadás, visszeresség, mélyvénás trombózis, lábszárfekély – a kezdetben csak esztétikai problémát jelentő vénatágulatok komoly szövődményekkel is járhatnak, ha elhanyagoljuk őket.

A Servier Hungária Kft. kutatása azt mutatja, hogy az egyértelmű panaszok ellenére sokan mégis csak akkor fordulnak orvoshoz vagy kezdik el a kezelést, amikor a tünetek még kellemetlenebbé válnak (45%) vagy akár komoly fájdalmat okoznak (44%).

Az adatokból az is kiderül, hogy az első tünetek megjelenése után csak hónapokkal később (33%) kérünk segítséget, de sokan évekig halogatják, hogy orvoshoz forduljanak.

„Az alsó végtagokon megjelenő hajszálerek kezdetben csak esztétikai problémát jelentenek, de ha nem foglalkozunk a tünetekkel és elhanyagoljuk azokat, akár súlyos szövődményekkel is járhatnak. Bár a visszérbetegség évek óta komoly népbetegségnek számít, mégis aluldiagnosztizált és alulkezelt betegségről beszélünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy életmódváltással, a tünetek kezelésével a súlyosabb szövődmények és a drasztikus beavatkozások elkerülhetőek” – mondja dr. Bihari Imre érsebész, egyetemi docens.

pexels.com

Nem esik elég szó a betegségről

A Servier által végzett kutatás azt is megmutatja, hogy a visszérbetegséggel kapcsolatban még mindig nagy a tájékozatlanság: az érintettek 55%-a az interneten próbálja azonosítani a tüneteket és csak 36%-uk tájékozódik visszérbetegséggel kapcsolatos cikkből vagy hirdetésből (18%).

Vénák Hete az edukációért

A május 15. és 21. között zajló Vénák Hete edukatív tartalmakkal és szakértők bevonásával segíti az érdeklődőket abban, mit tehetnek lábuk, vénáik egészségének megőrzéséért vagy a visszérbetegséggel járó tünetek enyhítéséért.

Ehhez sok esetben teljes életmódváltásra van szükség, ami számtalan kihívást tartogat. Hogyan kezdjünk neki? Milyen célokat tűzzünk ki magunk elé? Hogy maradjunk motiváltak? Milyen a vénabarát táplálkozás?

Ezekre a kérdésekre egy pszichológus és egy dietetikus szakértő segít megtalálni a válaszokat.

A tai chi és aerobic videók könnyen követhető gyakorlatai pedig azokat is mozgásra sarkallja, akiknek a mindennapjaiban nem játszik nagy szerepet a sport.

A Vénák Hete aktivitássorozat május 20-án közös sétával zárul, ahol Debreczeni Dóra erőnléti edzővel és Ábel Anita színésznővel közösen tehetnek meg 6000 lépést vénáink egészségéért.  

A Vénák Hete az esemény weboldalánFacebook és Instagram oldalán követhető.

 

Borítókép: https://venakhete.hu/

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!