Lehet, hogy hamarosan eldobhatjuk a szemüveget.

2011. 01. 11.
Szerző: Szimpatika
Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA engedélyezte, hogy megkezdjék a második olyan klinikai próbát, amelyben humán embrionális őssejteket használnak bizonyos típusú látásvesztés kezelésére – közölte az Advanced Cell Technology biotechnológiai cég.
Az eljárás biztonságosságát figyelemmel kísérő klinikai tesztbe száraz időskori makuladegenerációban (AMD) szenvedő betegeket vonnak be. Az időskori látásvesztés gyakori oka az ideghártya éleslátásáért felelős területének elfajulása. Az 55 év felettieknél a látásvesztés vezető okának tartott betegség a népesség öregedésével egyre több embert érint, de a betegek száma a következő húsz évben megduplázódhat.

Októberben a Geron biotechnológiai cég orvosai elsőként kezdték meg a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen. Az első betegnek a Geron humán embrionális őssejteket tartalmazó injekcióját adták be. A klinikai próba folyamán az eljárás biztonságosságát kísérik figyelemmel, valamint azt, hogy a páciens mennyire hatékonyan nyeri vissza érzékelését és mozgásképességét. A második FDA-engedélyt humán embrionális őssejtek kipróbálására az Advanced Cell Technology kapta novemberben egy vakságot okozó öröklött szembetegség, a Stargardt-szindróma kezelésére. Az engedély alapján a klinikai vizsgálatok I. fázisa kezdődhetett meg, amelyben 12 felnőtt páciens vesz részt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!