Kilépni az árnyékból – Láthatatlanok a fogyatékos emberek?

Forrás: Medical Online
A KézenFogva Alapítvány 30 éve a fogyatékos emberek esélyegyenlőségéért küzd. A szervezet jubileumi videója arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a küzdelem égetően aktuális ma is.

A KézenFogva eredményei bizonyítják, hogy szakértő segítséggel a fogyatékos emberek számára a társadalmi elfogadás mellett a szerető család, a biztonságos megélhetés és a meleg otthon is elérhető lehet. Egyre több a sikertörténet, amely azt mutatja: van remény.

Rendszerszintű változás azonban csak társadalmi összefogással érhető el. Mert a fogyatékos emberek sokszor még mindig periférián élnek: korlátozott a hozzáférésük többek között a közlekedéshez, az egészségügyi ellátáshoz, a lakhatáshoz és a munkához.

unsplash.com

Az átlagember továbbra sem tudja, hogyan viszonyuljon fogyatékos társaihoz. Ahogyan a munkáltatók is gyakran tanácstalanok, hogy milyen feladatot adhatnának egy látássérült vagy értelmi fogyatékos munkavállalónak. Így 10 fogyatékos álláskeresőből sajnos 8 nem jár sikerrel.

Pordán Ákos, a nemzetközi szinten is elismert szervezet ügyvezetője nagy eredménynek tartja a támogatott önálló életvitel programot, amely három évtized tapasztalatát egyesíti, és több szolgáltatást foglal magában.

Köztük a támogatott lakhatást, a nyílt munkaerő-piaci programot, a személyi asszisztenciát és a pszichés segítségnyújtást.

Egy jubileumi videó jó eszköz arra, hogy a fogyatékos emberekre irányítsa a figyelmet – de valódi esélyegyenlőséget teremteni óriási munka, mert nehezített pályán, apró lépésekkel lehet csak haladni. 

Egy civil szervezet feleakkora támogatást kap, mint egyházi és állami társai, ezért támogatók nélkül a KézenFogva nem lenne életképes. Az összefogásnak köszönhetően megvalósuló sikertörténetek azonban az alapítvány elhivatott munkatársainak is erőt adnak a további küzdelemhez.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!