Milliárdok életét mentette meg egy véletlen felfedezés

2023. 05. 12.
Forrás: Pharma Online
Tekinthetnénk egyfajta forradalomnak is a penicillin felfedezését is, pedig valójában nem is egy "szimpla" forradalamhoz köthetjük a tudomány sorsfordító felismerését, hanem a Nagy Háború néven is illetett I. világháborúhoz. A felfedező, Alexander Fleming felcserként, egészen pontosan katonai orvosként szolgált a nyugat-európai fronton.

Fleming a háború után már élesben, orsovként paraktizált hazájában, Nagy-Britanniában. Ám mindeközben igaz szerelmének, a baktériumok ekkor még gyerekcipőben járó kutatásának hódolt.

Egy kórházban volt saját irodája is, ahol az őrizetlenül hagyott Petri-csészéit szennyeződés érte egy hosszú pihenése után. A használhatatlan minták megsemmisítésére készült, amikor észrevette, hogy az egyik csészén vígan éldegél egy penészgomba, miközben a baktériumok körülötte már eltávoztak a másvilágra. 

Alexander Fleming (www.smithsonianmag.com)

Fleminget persze felvillanyozta a spontán jött felfedezés, így boldogan szaporítgatta a penészt, illetve vizsgálgatta a mintapéldányokat.

Rájött ugyanis a kulcsfontosságú jelentőségre: képes volt a baktériumok nagy részét elpusztítani az újsütetű barátjával. Ez a sor véletlen, illetve az elhivatott kitartás egy nem feltétlenül könnyű úton, de valamivel később elvezette az emberiséget a gyógyszeripar talán legnagyobb csodájához, a penicillin alkalmazásához.

Tulajdonképpen az orvostudományt is megváltoztatta ez a felfedezés, a mai napig ezrek és milliók életét menti meg egy-egy erőteljes antibiotikumkúra. Mindez pedig elképzelhetetlen lett volna Fleming nélkül. 

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy egy gyümölcs is fontos szerepet játszott, és játszik is a mai napig a penicillin előállításában. Ernest Chain és Howard Florey csak több, mint egy évtizeddel Fleming alapkutatása után jutott el a legjobb forrásig.

A két tudós együtt próbálta izolálni a penészgomba legtökéletesebb "gazdatestét", amelyet végül nem más szolgáltatott, mint a világ egyik legkedveltebb gyümölcse, a sárgadinnye.

unsplash.com

A főleg forró és hosszú nyarakkal bíró országokban megtermő tökféle az elképzelés szerint minél édesebb, annál finomabb.

És ugyanez igaz a penicillin képző képességére is. A három szakértő együtt kapott végül Nobel-díjat 1945-ben. 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!