A túl sok alvás is növelheti a stroke kockázatát

Forrás: hvg.hu
Összefüggés lehet az alvásproblémák és a stroke megnövekedett kockázata között – erre a meglepő eredményre jutott egy, a Neurology folyóiratban publikált tanulmány.

A nemzetközi vizsgálat 4496 ember részvételével zajlott, közülük 2243 esett már át stroke-on – őket vetették össze 2253 olyan személlyel, akik még nem tapasztalták ezt a betegséget. Az átlagéletkor 62 év volt.

Az alanyokat az alvási szokásaikról kérdezték: hány órát aludtak, azt milyen minőségben tették, és tapasztalnak-e alvás közben horkolást, felhorkanást vagy légzési problémákat. Az eredményekből az derült ki, hogy azok, akik túl keveset vagy túl sokat aludtak, azoknál magasabb volt a stroke esélye, mint azoknál, akiknél az alvási órák átlagosan alakultak.

pexels.com

Azok, akik öt óránál kevesebbet aludtak, háromszor nagyobb valószínűséggel esnek át stroke-on, mint azok, akiknél átlagosan hét óra az alvásidő.

A túl sok átaludt óra is megnövekedett kockázatot hordoz magában: azok, akik kilenc óránál többet aludtak napi szinten, azoknál több mint kétszeres volt a stroke kockázata a hét órát alvókhoz képest.

Sőt, a hosszú délutáni szieszta sem lehet jó ötlet: akik egy óránál többet szundítanak naponta, azoknál 88 százalékkal nagyobb a stroke valószínűsége, mint azoknál, akik nem pihennek le egy kicsit minden nap.

A kutatók az alvás közben tapasztalható légzési problémákra is kitértek a munkájuk során: a horkolás 91 százalékkal növelte a stroke kockázatát, míg az időnkénti felhorkanás háromszorosan növelte a kockázatot. Ez utóbbi vonatkozik azokra is, akik alvási apnoétól szenvednek.

pexels.com

Az eredmények azt követően sem változtak érdemben, hogy kiigazításokat végeztek a stroke kockázatát befolyásoló egyéb tényezőkben – dohányzás, fizikai aktivitások, depresszió, alkoholfogyasztás.

A kutatók szerint ezen eredmények ismeretében az orvosok már korábban beszélhetnek az alvási problémáktól szenvedő emberekkel, így az ezt javítani hivatott beavatkozásokkal csökkenthető lehet a stroke kockázata.

Arra azonban a szakemberek is felhívják a figyelmet, hogy jelen megállapítások csupán összefüggést sugallnak az alvásproblémák és a stroke között: azt nem állítja, hogy a rossz alvás okozza azt – összegez a SciTechDaily.

 

Kiemelt kép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!