Mennyi vitaminra van szükségem?

Szerző: Szimpatika
Vitaminok nélkül nincsen élet. A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű, biológiailag aktív szerves vegyületek. Szervezetünkbe a táplálékkal, vagy táplálékkiegészítőkkel kell bevinni. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek, vitaminhiány léphet fel.
Sokan azt mondják, hogy normális életmód esetén a szervezet jelzi, mire van szüksége. Amikor úgy érezzük, hogy egy kis savanyú káposztát ennénk, vagy hirtelen egy pohár tejre támad gusztusunk, netán eszünkbe jut, hogy olyan régen nem ettünk szardíniát, pedig mennyire szeretjük, nos, ilyenkor a szervezetünk egészen biztosan több C-vitamint, több kalciumot vagy magnéziumot igényelne. Amikor hirtelen majd meghalunk egy szelet csokoládéért, tudnunk kell, hogy tél végi rosszkedvünket akarja agyunk enyhíteni a csokiban található anyagok segítségével. Legokosabb, amit tehetünk, ha hallgatunk ezekre a jelzésekre, mondják a természetesség hívei.
Csakhogy ritkán hallgatunk. Reggelenként felhörpintjük a jó erős, keserű kávét, és már rohanunk is. Ebéd helyett bekapunk valamit két értekezlet között. Este megesszük a gyerek maradékát, hogy kárba ne vesszen. Aztán ész nélkül fogyókúrázni kezdünk. Megvonjuk magunktól a legszükségesebbet is, és jön a rossz közérzet. A hiányos vitaminellátás első jelei a fáradtság, a rosszkedv és a koncentrációs zavar. Ilyenkor nem visszük be a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe. Pótolni kell. A kérdés csak az, hogy mennyivel. Ha az előző részben leírt mennyiségekkel összevetjük az amerikaiak által javasoltakat, kiderül, hogy még a nemzeti egészségvédelmi szakemberek sincsenek azonos állásponton.

A felnőttek számára az Egyesült Államok Orvostudományi Intézete a Nemzeti Tudományos Akadémia által ajánlott napi vitamin- és ásványianyag-beviteli referencia értékek

A-vitamin 3000 NE

D3-vitamin 200-400 NE

C-vitamin 75 - 120 mg / nap, dohányosoknak további 35 mg / nap

Felső határa nem haladhatja meg a 2000 mg / nap

Pantoténsav 5-7 mg / nap.

B6-vitamin 1,3-1,7 mg / nap

B12-vitamin 2,4 -2,8 mikrogramm/nap

Biotin  25 -30 mikrogramm/ nap

Folsav 4-500 mikrogramm/nap

Vas 15 - 27 milligramm

Jód 150-290 mikrogramm naponta A tolerálható felső beviteli szint (1100 mikrogramm naponta.


Vannak aztán orvosok, akik ezeknek a mennyiségeknek a sokszorosát ajánlják.

Írásunk következő részében róluk lesz szó.

Folytatjuk...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!