Ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, hogy nekünk, egyénileg, milyen vitaminokra van szükségünk, tudnunk kell, hogy melyik vitamin mire jó. Lássuk hát, éppen csak futólag...
Vízben oldódó vitaminok:B1: A szénhidrátok és az alkohol lebontásához kellenek. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a B1 szükségletet.
B2: A zsírok és fehérjék lebontásához szükséges. Fontos szerepe van a szervezet méregtelenítésében.
B6: A fehérje-anyagcserét elősegítő vitamin.
B12: A vörösvérsejtek felépítéséhez nélkülözhetetlen. A vegetáriánus étrendben nincsen B12, ezért a csak növényeket fogyasztók között gyakori a vérszegénység.
C: A legsokoldalúbb vitamin. Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, elősegíti a vas felszívódását, bizonyos hormonok szintézisét. A stressz, a dohányzás, a fogamzásgátlók szedése, a lázas állapotok növelik a szervezet C-vitamin szükségletét.
Vízben oldódik ezeken kívül a biotin, pantotensav, folsav és niacin is.
Zsírban oldódó vitaminok:A: Szükséges a bőr és nyálkahártya felépítéséhez, a jó látáshoz, a növekedéshez. Elővitaminja a karotin, amelyből a szervezet képes önmaga előállítani.
D: Elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását, így segíti a csontképződést. A bőrben felhalmozódó elővitaminja napfény hatására alakul át D -vitaminná.
E: Antioxidáns hatásuk révén védik a sejteket a káros hatásoktól.
K: A szervezet bélbaktériumai állítják elő, és a véralvadásért felelős.
Megfelelő táplálkozás esetén a legtöbb vitamint, legalábbis nyáron, megszerezhetjük az élelmiszerekből.
A és D-vitamint tartalmaznak: a tojássárgája, a sárgarépa, a máj, a tengeri halak, a tejtermékek.
A B-vitaminok megtalálhatók: a májban, vesében, élesztőben, barna kenyérben és a hüvelyesekben
C-vitaminban rendkívül gazdag: a zöldpaprika, paradicsom, savanyú káposzta, a citrusfélék.
D-vitamin legjobb forrása a máj, a csukamáj olaj, a tojás, a tej és tejtermékek, valamint a napfény.
E-vitamin található a növényi olajokban, az olajos magvakban, a gabonacsírákban.
K-vitamin található a káposztában, brokkoliban, spenótban, fejes salátában és a májban.
És akkor most lássuk, hogy mire van szükségünk?
Sportolóknak: B-vitaminokra.
Fogyókúrázóknak: B2- és B6- és C-vitamin fokozott bevitelére.
Menstruációs ciklusban növelni kell a szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztását. /Ezért növekszik meg az étvágy menses előtt./
A fogamzásgátló tablettát szedőknek B6-, C- és E-vitamin-tartalmú élelmiszereket /zöldségeket, olajos magvakat/ kell nagyobb mennyiségben fogyasztaniuk.
Állapotos asszonyoknak: B6-vitaminból 1,8 helyett 2,6 mg-ot, folsavból 3oo helyett 6oo g-ot, vasból 15 helyett 2o mg-ot kell fogyasztaniuk.
Dohányosoknak legalább 40 mg-al több C-vitamint /egy narancs/ kell naponta magukhoz venni.
Az állandó stresszt magnézium és C-vitamin, tehát a sok gyümölcs és az ásványvíz segít legyőzni. Valamint a magos kenyér és a burgonya B1-vitamin-tartalma.
Idősebb korban csökken a szervezet energiaigénye, azonban növekszik a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin-szükséglet, ezért a változó korban lévő nőknek ajánlatos a korábbinál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.
Az attól függ, hány éves vagy, milyen munkát végzel, sportolsz-e.