Pár év múlva kezelhetővé válhat az Alzheimer-kór

2023. 04. 22.
Forrás: hvg.hu
Évente több mint 10 millió embernél diagnosztizálnak Alzheimer-kórt. Bár nem minden demencia-tünet vezet el ehhez az ijesztő végkifejlethez, sajnos egyre többeket érint. Olyannyira, hogy 2050-re megduplázódhat az ilyen betegek száma.

Az Alzheimer-kór egy igen progresszív betegség, és jelenleg nincsen gyógymód vagy hatékony kezelés a tünetek kialakulásának lassítására.

Ezért is értékelhető jó hírként a Cardiffi Egyetem professzorának (aki egyébként a brit Demencia Kutatóintézet igazgatója is) bejelentése, miszerint 2040-re, tehát nem egészen húsz év múlva lehetőség lesz a betegség kezelésére.

S hogy ezt miből gondolja? A szakember és munkatársai 92 olyan gént azonosítottak, amelyek növelik az Alzheimer-kór kockázatát.

Csak összehasonlításképpen: 2009-ben még mindössze három ilyen gént ismertek, ráadásul az akkor milliókba kerülő tesztek most szinte fillérekért elvégezhetők.

© Radiological Society of North America

A felismert gének lehetővé teszik fejlett génterápiák kidolgozását. Amivel megnyílhat az út az olyan kezelésekhez, amelyek csökkentik a betegség esélyét vagy lassítják a professzióját – idézi a kutatókat az Interesting Engineering.

A professzorasszony, aki egyébként 30 éve tanulmányozza ezt a betegséget, igen bizakodó, és állítja: 2040-re képesek lesznek az Alzheimer-kór elleni kezelések széles skáláját kínálni, és fel tudnak majd lépni az okok széles köre ellen.

Egyébként már most is van néhány olyan Alzheimer-kórra szedhető gyógyszer, amit más körülmények között való használatra már engedélyeztek, és öt éven belül klinikai használatba kerülhetnek.

 

Kiemelt kép: stock.adobe.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!