Regeneráld a tested gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel!
A Frontiers of Physiology tudományos folyóiratban megjelent korábbi tanulmány szerint az intenzív mozgás a mérsékelt edzésnél jobban növelheti a gyulladást jelző markereket.
Minél jobban fokozódik a szervezet terhelése, annál több figyelmet kell fordítani a táplálkozásra.– teszi hozzá Becky Ramsing, a Johns Hopkins Center munkatársa.
Szerencsére ma már tudjuk, mely élelmiszerekkel fokozható a regenerálódás. Ezek fogyasztása nem csak a sportolók számára lehetnek fontosak, hiszen a gyulladásgátló hatású, rostban, antioxidánsban, egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek javítják az általános egészségi állapotot és növelhetik az élettartamot.
Ramsing szerint egyenesen mindenkinek úgy kellene táplálkoznia, mint a testüket különösen nagy terhelésnek kitévő futók.
Ezek a legjobb gyulladáscsökkentő ételek!
- A színes zöldségek – köztük a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, az édesburgonya – tele vannak karotinoidokkal; ezek a fitotápanyagok bizonyítottan csökkentik a gyulladást.
- Egy kutatás szerint napi 500 ml meggylé 12 héten át fogyasztva gátolhatja a gyulladást és az oxidatív stresszt a jó általános egészségi állapotnak örvendő idősebb felnőtteknél.
- A lazac, a tonhal és a többi olajos halféle tele van gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal.
- Egy tanulmány a dió- és mogyoróféléket – köztük a földimogyorót és a kesudiót – alacsonyabb gyulladásos markerekkel hozta összefüggésbe. A kutatás a telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag mogyorófélék fogyasztását javasolja vörös húsok és húskészítmények, tojás, finomított magvak és burgonya helyett.
- A gyümölcsök rengeteg betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkező tápanyagot tartalmaznak. Kiváltképp igaz ez a bogyósokra és a citrusfélékre, amelyek tele vannak gyulladásgátló C-vitaminnal.
- A főzéshez, salátaöntetekhez és szószokhoz használt egészséges olajok – például az olívaolaj – csökkentik a gyulladásos markereket. A Nutrients magazin egyik tanulmánya napi két evőkanál olaj fogyasztását javasolja.
- A hagyományos indiai fűszer, a currys ételekhez és levesekhez gyakran használt kurkuma, rengeteget tartalmaz a kurkumin nevű antioxidáns hatású polifenolból, amely kimutathatóan csökkenti a gyulladást.
Kiemelt kép: pexels.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!