A mediterrán diéta a legjobb 2023-ban is!

Forrás: Pharma Online
Sorrendben a hatodik egymást követő évben is a mediterrán diéta érdemelte ki az első helyet a legjobb diétás vagy fogyókúrás programok rangsorában. A mediterrán diéta gyümölcsöket, zöldségeket, az olívaolajat és a halat helyezi előtérbe.

A U.S. News & World Report neves amerikai kiadvány The Best Diets elnevezésű rangsorát több mint 30 táplálkozási szakértő, orvos és epidemiológus segítségével állította össze.

24 féle diétát rangsoroltak, összesen 11 kategóriában, hogy ezzel is segítsék az olvasókat megtalálni a céljaiknak legjobban megfelelő étkezést, legyen szó fogyókúráról, a legkönnyebben követhető diétáról, vagy a cukor- vagy szívbetegség kezelésére szolgáló táplálkozásról.

unsplash.com

Az idei képzeletbeli verseny két új kategóriával bővült: a „legjobb diéták a csontok és ízületek egészségéért”, valamint a „legjobb családbarát diéták” minősítésével.

Az értékelés módszertanában számos tényezőt vettek figyelembe, például azt, hogy egy étrend minden élelmiszercsoportot tartalmaz-e, mennyire könnyű követni, és testre szabható-e a kulturális és személyes preferenciáknak megfelelően.

Összességében a legjobb étrendek kategóriában a mediterrán diéta mögötti második helyen holtverseny alakult ki: a szakemberek kiválónak ítélték a DASH-t, illetve a flexitáriánus étrendet egyaránt.

A Dietary Approaches to Stop Hypertension – DASH a magas vérnyomás elleni küzdelemben lehet hasznos; gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjét és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmaz.

unsplash.com

A flexitáriánus szintén a gyümölcsökre és a zöldségekre helyezi a hangsúlyt, de a vegetáriánussal szemben alkalmanként hús fogyasztását is engedélyezi.

A legjobb fogyókúrás étrendek közül a WW, azaz a Weight Watchers lett az első, melynek terve nemcsak a fogyást, hanem az egészségesebb táplálkozást és a rendszeres mozgást is szorgalmazza. A második itt is a DASH lett.

 

Kiemelt kép: pexels.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!