Mi az az anyaéhség? És miért küzd vele a legtöbb nő?

2023. 03. 18.
Forrás: Marie Claire
Kelly McDaniel pszichológus írta le, mi az az anyaéhség. A pácienseinél figyelte meg a gyászhoz hasonló érzelmi-viselkedési mintázatot, ami hatással lehet a nők párkapcsolataira is. Az anyaéhség abban gyökerezik, amikor valaki lányként a saját édesanyjától gyermekkorában nem kapta meg a kellő gondoskodást, védelmet és iránymutatást. A párkapcsolati nehézségek és az étellel, étkezéssel való problémás viszony az anyaéhség két intő jele lehet a szakember szerint.
„Gyászt nem csak akkor érezhet, élhet át valaki, ha meghal egy hozzá közel álló személy – mondta Kelly McDaniel pszichológus. Sok nőnél fordul elő, hogy az anyai szeretetet gyászolják, holott az édesanyjuk még nagyon is életben van.”

pexels.com

Mi az az anyaéhség?

2008-ban alkotta meg McDaniel az anyaéhség kifejezést Ready to Heal című könyvében. Ez nem egy orvosi diagnózis. Viszont segít leírni azt a jelenséget, amikor valaki gyermekként nem kötődhetett megfelelően édesanyjához.

Ez az érzelmi elhanyagolás aztán felnőttként nagy szerepet játszik abban, hogy valaki nem tudja a párkapcsolataiban sem megtalálni a helyét.

„Sóvárognak a biztonságra, szeretetre, ösztönzésre és kényeztetésre. Mindenre egyszerre, egy személytől.  Azt a szerelmet keresik, ami betölti minden ilyen irányú szükségletüket, mégsem képesek benne maradni – írta le a pszichológus, milyen, amikor valakinél jelen van az anyaéhség. 

Pont azért használta McDaniel is az éhség szót, mert ez tökéletesen kifejezi azt, hogy az ember számára biológiai szükséglet az anyai szeretet, gondoskodás.

„Az anyaéhséget szinte minden nő megtapasztalja a 21. században. Ennek részben az az oka, hogy az anyák nem kapják meg a társadalomtól a megfelelő támogatást az anyasághoz” – jelentette ki McDaniel. 

pexels.com

Milyen anya kell a gyerekeknek, hogy ne legyen anyaéhségük?

McDaniel az anyaság három alappillérét határozta meg. Ezek a kötődéselméleten alapulnak:

  • A szoptatás, a baba táplálása az a nonverbális nyelv, amivel az újszülöttnek elmondjuk, szeretjük és mindig ott vagyunk neki. Benne van az, hogy figyelünk egy tőlünk teljesen függő lény szükségleteire, etetjük, megnyugtatjuk, válaszolunk a születésétől kezdve.
  • A védelemben benne van a testi és lelki fenyegetés elhárítása, mint amilyen a mérges testvér vagy egy hiányzó rács a babaágyon. De ez jelenti azt is, hogy megelőzzük a szorongás és félelem kialakulását a lányunkban.
  • Az iránymutatás tini és fiatal felnőttkorban kezdődik, amikor egy lány az anyjától próbálja ellesni, hogyan kell nőnek lenni. A lányunk nem feltétlenül fogadja el vagy bízik meg az anyja iránymutatásában, ha nem kapta meg a táplálást és gondoskodást, valamint a megfelelő védelmet az anyjától kisebb korában. 

pexels.com

Az anyaéhség két legfontosabb jele

„Ha egy nőnél gyermekkorában kimaradt bármelyik pillér és ezt nem ismerik fel az édesanyjával, kialakulhat benne a veszteség megmagyarázhatatlan érzése - mondta a pszichológus. Gyakran saját magán kívül keresi azt, ami enyhíthetné a benne tátongó űrt, ami pótolhatja azt, amit nem kapott meg az anyjától.”

A szakember szerint ha az anya nem adta meg a táplálást, védelmet vagy a megfelelő iránymutatást, az étkezési és párkapcsolati problémákhoz vezethet. Ezek a legfontosabb jelei az anyaéhségnek. 

Ha valakinek az édesanyja fizikailag vagy érzelmileg elérhetetlen volt gyermekkorában, mélyen sóvároghat egy olyan párkapcsolat iránt, ami pótolhatja a hiányt. Ettől várják, hogy jobban érezzék magukat.

Amikor egy anya elérhető a gyermeke számára, jelen van és kielégíti az érzelmi és fizikai szükségleteit, ez nem alakul így. Hogyha nem sikerül kellő védelmet nyújtani gyermekének, azoknál a lányoknál felnőve gyakori a krónikus szorongás.

„Ahhoz, hogy egy nő anyaéhsége gyógyuljon, szükség van a barátok, családtagok támogatására” – mondta McDaniel, hozzátéve, hogy a terápia is sokat segíthet feltárni az anyaéhség lelki hátterét.

 

Kiemelt kép: pexels.com 

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!