Korallbarát naptej

2023. 03. 10.
Forrás: ng.24.hu
Egy kínai kutatócsoport fejlesztette ki azt az új, polimer alapú naptejet, amely nagyobb mérete révén nem károsítja a korallokkal szimbiózisban élő algákat.A hagyományos naptejekben kis molekulájú UV-védőanyagok vannak (pl. oxibenzon), amelyek sajnos károsak, viszont évente több mint egymillió bőrrákos eset köthető világszerte a napfény ultraibolya összetevőjéhez, ami ellen célszerű védekezni.

Az UV-védelmet nyújtó molekulák kis méretűek, ebben rejlik a problémájuk is, ugyanis ezért képesek bejutni az algákba, korallokba (ott gátolják a fotoszintézist), illetve emiatt hatolnak át az emberi bőrön is és okozhatnak a szervezetünkben egyes esetekben hormonális elváltozásokat vagy épp allergiás reakciót.

Több okunk is van tehát arra, hogy új típusú védelmet keressünk a napsugárzás káros hatásai ellen.

Számos fejlesztés zajlik a korallbarát naptejek terén, ez az új eredmény egyelőre egerekben bizonyította be, hogy kiváló védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, nagy mérete miatt nem jut át a bőrön sem, és ugyanezen okból nem károsítja a korallokat, algákat.

A Cell Reports Physical Science folyóiratban közzé tett tanulmányban a kutatócsoport részletezte a hatóanyag előállítási módszerét, és azokat a vizsgálatokat, amelyekkel a hatékonyságról meggyőződtek.

A kutatók elmondták, hogy bár még csak kutatják azt a módszert, amelynek segítségével áthidalható a probléma, az eddigi eredmények igen kecsegtetőek.

A szakemberek először egy olyan kémiai reakciót alkalmaztak, amelynek eredményeként különféle gyűrű alakú molekulák jöttek létre, vagyis hasonlóak ahhoz, amilyenek a mai naptejek UV-védelmét adják.

freepik.com

Egy következő reakcióban e molekulagyűrűket összekapcsolták egymással, s az így kapott nagy méretű molekulákat aztán megvizsgálták, melyik szűri legjobban az UV-t. Ez alapján kiválasztották a legjobbat, amelyet azután teszteltek is.

Egerek bőrégését sokkal hatékonyabban tudta megelőzni a most fejlesztett molekula a hagyományosaknál, és a fénymérések is azt mutatták, hogy sokkal több UV-t képes elnyelni azoknál.

Ezzel szemben a korallokkal végzett kísérletekben az derült ki, hogy nem károsította (szemben a hagyományos hatóanyagokkal), és a szintén egerek bőrén végzett vizsgálatok azt is feltárták, hogy nem szívódik fel a molekula a bőrön át, így a szervezeten belül se képes problémát okozni.

Természetesen ez a kísérletsorozat még nem azt jelenti, hogy idén nyáron már mindenki korallbarát naptejet tud venni, hisz még rengeteg tesztet kell elvégezni, de jó utat jelöl a kutatás, és remélhetőleg néhány éven belül már hozzáférhetőek lesznek a hasonló elven készülő naptejek is.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!