Öt éven belül érkezhet a mellrák elleni oltás

2023. 03. 07.
Forrás: Pharma Online
Sikerrel zárta a klinikai tesztek első szakaszát a Washingtoni Egyetem orvosi karán kifejlesztett, mellrák elleni oltóanyag. Az egyetem vakcinaközpontját vezető Nora Disis elmondta, hogy reményeik szerint öt éven belül elkészülhet a széles körben is alkalmazható oltás.

A klinikai tesztek első fázisában a vakcinát 66 olyan nőn próbálták ki, akit korábban sikeresen kezeltek mellrákkal, de továbbra is fenyegeti őket a betegség visszatérte.

Az oltóanyag működésének lényege, hogy megtanítja az immunrendszert a HER2 nevű fehérje támadására. A HER2 fehérje a melldaganatok 30 százalékában túltermelődik, az egészséges sejtekhez képest százszoros mértékben.

A szervezet védekezőrendszere, ha fenyegetésként felismeri az ilyen sejteket, el tudja pusztítani őket.

freepik.com

Az oltást megkapó nők 80 százaléka életben volt a kutatás első tízéves szakaszának végén, ami jóval meghaladja a mellrákosoknál ötéves időszakra várt, 50 százalékos túlélési arányt.

A klinikai teszt első fázisa azt vizsgálta, hogy az önkéntesek hogyan reagáltak az oltóanyag különböző adagjaira. A most induló második fázis lesz, ami a vakcina hatékonyságát értékeli.

Ugyanez a kutatócsoport további két rákvakcina-jelölt klinikai értékelésében is benne van, és további oltásokat fejlesztenek a petefészket, vastagbelet, tüdőt, húgyhólyagot és prosztatát érintő daganatok ellen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!