Asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására

2023. 03. 07.
Forrás: Pharma Online
A reflux nem minden esetben jelentkezik a jól ismert tünetekkel, ezért sokáig lappanghat, miközben fokozza az asztmás panaszokat, csökkenti a krónikus légúti betegség gyógyszeres kezelésének hatékonyságát. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel, ha esetünkben az asztma mellett reflux is fennáll.

A két betegség együtt felerősíti egymás tüneteit

Az asztmás betegeknél gyakoriak a refluxos panaszok – magyarázza dr. Hidvégi Edit. 

Ennek oka, hogy a köhögés és egyes szájon át szedett asztmagyógyszerek hatóanyagai súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav-termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat. Az asztma köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést okoz, a reflux a mellkasban égő érzést, mellkasi nyomást, a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, torokfájást is előidézhet.

Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha rosszul kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A néma reflux nem okoz tipikus tüneteket

Gyomorégés, égő érzés a mellkasban, a szegycsont tájékán. Kellemetlen szájszag, maró érzés a torokban.

Ha ilyen panaszaink jelentkeznek, akkor sejtjük, hogy gyomorégés vagy reflux betegség lehet a kiváltó ok. A reflux azonban nem mindenkinél okoz ilyen jellegzetes panaszokat.

A néma refluxra sok esetben csak a reggeli torokfájás, elhúzódó rekedtség vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás utal. Az első hallásra talán enyhének tűnő tünetek azonban komoly szövődményeket okozhatnak, főként asztmások esetében.

AdobeStock

Ilyen tünetek utalhatnak arra, hogy asztma mellett refluxa is van

  • Megfelelő kezelés ellenére sem szűnő, vagy erősödő asztmás panaszok.
  • Az asztmás tünetek egy kiadós étkezést vagy a refluxot fokozó ételek – például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein – fogyasztása után romlanak.
  • A légzési panaszok fekvő helyzetben rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek” oka részben lehet a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux.
  • Elhúzódó, köhögésre ingerlő torokirritáció, gombócérzés és rekedtség jelentkezik.
  • A reflux a fogzománcot is kikezdheti, ezért alapos szájhigiéne ellenére a metszőfogakon jelentkező gyakori fogszuvasodás kapcsán is érdemes gondolni rá.

Nem az asztma gyógyszerek adagolását kell emelni

Asztmásként nagyobb esélyünk van a reflux kialakulására, ezt szem előtt tartva fontos minden új, vagy nehezen kezelhető tünet esetében az reflux lehetőségére is gondolni – magyarázza dr. Hidvégi Edit.

Ilyen esetben alaposan ki kell vizsgálni a beteg panaszait, nem szabad megelégedni azzal, hogy csak az asztma kezelésére fókuszálunk.

Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, tartós javulást csak így lehet elérni.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!