Ingyenes tanácsadással segítik a terhességi cukorbetegséggel érintett kismamákat

Forrás: Pharma Online
Kismamák számára a vércukorértékeik nehezen értelmezhetők, leleteik nem egyértelműek. Ebben nyújtanak ingyenes segítséget a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének dietetikus, diabetológus és szülész-nőgyógyász szakemberei.A CEOSZ kezdeményezésének keretein belül az érdeklődők e-mailen is felkereshetik a szakértőket kérdéseikkel, illetve február 23-án, március 30-án és április 27-én a DiabPONT online, videós tanácsadásához is díjmentesen csatlakozhatnak.

A cukorbetegek száma rohamosan emelkedik, globálisan ma már a 450 millió főt is meghaladja. Magyarországon nagyjából minden 10. embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar – diagnózis hiányában – még nincs tisztában az állapotával.

A cukorbetegséggel, vagy annak fokozott kockázatával élők edukációját és ellátását nagyban megnehezíti számuk folyamatos növekedése, mely egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre.

pexels.com

A terhességi cukorbetegség többeket érinthet, mint gondolnánk

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség (GDM, gesztációs diabétesz) a hormonális változások és a fokozódó inzulinrezisztencia következtében alakulhat ki a terhesség 2. trimeszterében. F

ennállását minden kismamánál szűrni szükséges vércukorterheléses vizsgálattal. A terhességi diabétesz bárkinél előfordulhat, azonban vannak, akiknél speciális rizikófaktorok állnak fenn – például a 35 évnél idősebbek, a túlsúllyal küzdők, vagy az inzulinrezisztensek esetében.

Emellett kockázati tényezőnek számít, ha valakinek egy korábbi várandóssága alatt már kialakult a gesztációs diabétesz, továbbá, ha a családi kórtörténetben szerepel a cukorbetegség.

Számukra előnyös lehet, ha a terhesség korai szakaszától kezdve vércukormérő segítségével rendszeresen ellenőrzik vércukorszintjüket, ezzel ugyanis idő előtt felismerhető a terhességi diabétesz.

„A CEOSZ a népbetegségnek számító anyagcsere-rendellenességgel kapcsolatos edukációt és közösségépítést tűzte ki céljául, így számos rendezvénnyel, kampánnyal és tanácsadással igyekszünk felhívni a figyelmet a betegségre.
Legújabb kezdeményezésünkkel a rizikófaktorral rendelkező, illetve terhességi cukorbeteg kismamáknak szeretnénk segíteni. A témában tartott online tanácsadásainkon a részvétel díjmentes, egészségügyi szakértőink pedig a személyesen vagy e-mailben feltett kérdésekre is ingyenesen válaszolnak” – mondta el Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

pexels.com

Együtt könnyebb – ingyenes szakmai tanácsadás

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége az elkövetkező három hónapban az utolsó csütörtökön – február 23-án, március 30-án és április 27-én – 17:00 órától ingyenes online szaktanácsadással várja a témában érintetteket.

A későbbiekben az előadásokat az érdeklődés függvényében egész évben havonta tervezik megtartani.

A résztvevők megismerkedhetnek a terhességi cukorbetegség tüneteivel, kezelésével, a terhesség alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatokkal és azok jelentőségével.

Az érdeklődők kérdéseiket az online tanácsadások mellett e-mailben is feltehetik a CEOSZ szakértőinek, akik nagyon rövid időn belül választ adnak.

A kurzusokon való részvételre ZOOM linket kérni és a szakértőktől közvetlenül, e-mailben kérdezni a CEOSZ terhességi cukorbetegséggel foglalkozó aloldalán van lehetőség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!