Növényi alapú táplálkozás: 8+1 alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhádból

Forrás: greendex.hu
Nem kell bonyolult, nehezen beszerezhető dolgokra gondolni: a következő listában azokat az összetevőket mutatom be, amelyek segítségével könnyen rittyenthetsz változatos, húsmentes ételeket.

Ha növényi alapú táplálkozásra váltanánk, vagy szeretnénk kevesebb állati eredetű ételt enni, könnyen fejtörést okozhat, mit hogyan ízesítsünk, illetve miként vigyük be a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe.

Szerencsére egyre több lehetőséget nyújtanak a bioboltok, a különböző élelmiszerekre specializálódott üzletek, és az ázsiai boltok polcain is érdemes szétnézni.

Amennyiben már elkezdtünk megismerkedni a vegán receptekkel, láthatjuk, hogy számos olyan alapanyag szerepel a hozzávalók között, amelyeket elsőre talán nehéz beazonosítani.

Az alábbi szubjektív lista olyan alapanyagokat gyűjt össze, amelyek megkönnyíthetik a húsmentes étkezést, és egy kicsit elkalauzolnak a növényi alapú táplálkozás világában.

Sörélesztőpehely

Nem véletlenül került az első helyre, hiszen a növényi alapú táplálkozásban nagy népszerűségnek örvend. A sörélesztő egy mikroszkopikus méretű gombaféle, melyet elsősorban a sörgyártás során használnak.

Komlón vagy csíráztatott árpán tenyésztik, így óriási koncentrációban tartalmaz fontos ásványi anyagokat és vitaminokat.

Kiemelkedő fehérjetartalma mellett B-vitamin-tartalma is óriási: a növényi táplálkozásból oly nagyon hiányolt B12-vitamint is nagy mennyiségben tartalmazza. 

Napi 2 evőkanál sörélesztőpehely fogyasztása ajánlott, amit könnyebb kivitelezni, mint gondolnánk. Ugyanis kellemes, sajtra emlékeztető íze van.

A szószos tésztához, a zöldségleveshez vagy a különféle egytálételekhez is csodásan illik az ízvilága.

Kesudió

A kesudió – és egyébként az összes csonthéjas – a növényi táplálkozás fontos eleme. Magas zsír- és fehérjetartalmuknak köszönhetően szuperül beilleszthetők a hétköznapi étrendbe.

Zöldségekkel kombinálva teljes értékű ételeket készíthetünk velük. Készíthető mártás (akár „sajtmártás”), zsírtartalmának köszönhetően ugyanis rendkívül krémes és ízletes szósz lesz belőle.

unsplash.com

A reggeli zabpehely részeként vagy kásákba keverve is feldobhatjuk vele az étkezéseket.

Quinoa, hajdina, köles

A növényi étrend újabb fontos elemeihez érkeztünk. A quinoáról például sokat elárul, hogy az inkák „minden gabona anyjának” tekintették, szinte szent növényként tisztelték.

A quinoa mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, ezért akkor is érdemes fogyasztani, ha nem húsmentesen étkezünk.

 Magas fehérjetartalma mellett számos olyan beltartalmi érték és antioxidáns van benne, ami a reformkonyha kedvelt alapanyagává teszi. Ez az álgabona diós íze miatt nagy kedvenc: egytálételekben, salátákban különösen finom.

A boltokban fehér, vörös vagy fekete quinoát találhatunk: a legenyhébb ízű a fehér, a fekete pedig inkább roppanósabb.

unsplash.com

A quinoa gluténmentes, és a legtöbb gabonát megelőzi rosttartalom tekintetében. Hasonlóan remek választás a hajdina vagy a köles is.

Előbbi elsőre talán megosztó lehet karakteres íze miatt, de mindkét gabonából készíthetők gombócok, vagy rakott ételekben is jól mutatnak.

Tahini

A vegán konyha közkedvelt eleme a tahini. A boltokban is kapható, de házilag is elkészíthető massza voltaképp krémesre pépesített szezámmag, amely számos konyha kedvelt alapanyaga.

A közel-keleti konyha nagyon szereti, nélküle például nincs a növényi alapú táplálkozás nagy kedvence, a hummusz sem.

Tele van jó zsírokkal, és magas fehérjetartalma miatt is népszerű.

Elkészíteni is egyszerű: az aranybarnára pirított szezámmagot egy kis olajjal krémes állagúra kell összedolgozni. Szerencsére sokáig eláll, ezért akár nagyobb adag is készülhet belőle.

Sült zöldségeken egyenesen mennyei: a karfiol, az édesburgonya és a padlizsán is nagyon finom a tahiniből készült mártással. A mártáshoz 2:1 arányban érdemes kikeverni valamilyen folyósabb állagú anyaggal, ami lehet joghurt, víz vagy akár citromlé is.

Mogyoróvaj

A mogyoróvajat valószínűleg nem kell bemutatni. Már-már függőséget okozhat, különösen banánnal vegyítve. Remek zsír- és fehérjeforrás, de vásárláskor érdemes a pálmaolajmentes verziót választani.

pexels.com

A növényi étrendben főként édességek készítésénél szeretik nagyon, hiszen ebben az esetben kiesik a vaj, amit a mogyoróvaj remekül helyettesít.

Natúr mogyoróból pedig krémes és egészséges mogyoróvaj készíthető otthon is: a lényeg, hogy nagy teljesítményű aprítóval dolgozzunk.

Csicseriborsóliszt

A hüvelyesek egyébként is az egyik legelőkelőbb helyet foglalják el a listán, ha növényi étrendről van szó. A csicseriborsó pedig különösen kedvelt alapanyag, hiszen rengeteg vegán ételben megtalálható.

A belőle készült liszt is magas fehérje- és rosttartalmú, emellett tele van ásványi anyagokkal.

Az indiai konyha fontos elemeként levesekben, főételekben is gyakran megtalálható. De kötőanyagként vagy akár panírozáshoz is jó megoldás.

Fekete só

A fekete só a dél-ázsiai országokban gyakran használt ízesítő. Kénes ízének köszönhetően remekül vegyíthető a fenti csicseriborsóliszttel, így tojásos, finom ételt kaphatunk a felhasználásukkal.

Garantáltan az egyik kedvenc reggelink lesz a fekete sóval készült omlett. Hő hatására enyhébb lesz az íze.

Lenmag

A lenmagot és a lenmagpelyhet is érdemes beszerezni otthonra: magas omega-3-tartalma miatt különösen lényeges alapanyag.

pexels.com

Kötőanyagként és tojás helyettesítésére is kiváló, főleg desszertekbe vagy növényi fasírtokba ajánlott.

Beltartalmi értéke miatt a legjobb az lenne, ha mindenki enne lenmagot minden egyes nap. Arra figyeljünk, hogy jobban felszívódik, ha őrölve vagy pehely formájában fogyasztjuk!

+1 Shitakee gomba

Habár nem található minden bokorban, és nem is kifejezetten tartalmaz kiemelkedő tápanyagokat, mégis fontos megemlíteni.

Az ázsiai ételekben komoly szerep jut neki, ugyanis különleges és erős íze a levesekben, főételekben nagyon jól mutat. Vegyünk például egy vegán pho levest: nagy eséllyel elengedhetetlen hozzávaló a shitakee gomba.

A szárított verzió számos ázsiai boltban megtalálható és a legegyszerűbb ételt is feldobja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!