ízületi panaszok kezelése sajátvér-terápiával

Forrás: Budai Egészségközpont
Az ízületi panaszok sok ember életét megkeserítik. Hátterében állhatnak sérülések, túlterhelés, porckopás vagy gyulladás. A tünetek többfélék lehetnek, mint például duzzadás, az ízület melegsége, pirossága, fájdalom, több ízület érintettsége során pedig akár a mozgás is nehézkessé vagy akadályozottá válhat. A panaszok kezelésére különböző megoldások léteznek. Az egyik legmodernebb a sajátvér-terápia (PRP-kezelés), melynek köszönhetően mesterséges hatóanyagok alkalmazása nélkül érhető el pozitív változás a páciens állapotában.

Dr. Váczi Gábor ortopéd főorvos„A PRP-eljárás egy több éve létező kezelési módszer, amely során a pácienstől vért vesznek, bizonyos ideig centrifugálják, ennek köszönhetően a vér különböző rétegei elkülönülnek egymástól.

Ezek közül az úgynevezett vérlemezkedús réteget (platelet-richplasma), azaz a thrombocytákat koncentráltan olyan helyre juttatják, ahol a belőlük felszabaduló növekedési faktorok biológiai regenerációt és porcképzést tudnak elindítani az ízületekben.

Ezáltal meghosszabbítható az ízület élettartama, tehát kitolható az a stádium, amikor már protézisbeültetés válna szükségessé.

Emellett a vérlemezkékből nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő ágens szabadul fel, amely csökkenti a gyulladással járó kellemetlen tüneteket” – mondta Dr. Váczi Gábor, a Budai Egészségközpont ortopéd főorvosa.

Mikor alkalmazható az eljárás?

A PRP-eljárás több esetben is alkalmazható. Ha a porcregeneráció a cél, az injekciót leggyakrabban térd- és csípőízületbe fecskendezik, de előfordulhat, hogy könyök-, váll-, és bokaízületbe adják.

Hatásos lehet például sportsérülések, ínhúzódások és gyulladások mellett a kezdeti ízületi porckopásos elváltozások (arthrosis) kezelésében.

A gyulladáscsökkentő vagy a szövetregenerációt serkentő hatás gyakorlatilag minden csontközeli íntapadás – így például tenisz- vagy golfkönyök, krónikus Achilles-ín-gyulladás, sarokfájdalom – esetén alkalmazható.

Az eljárást egyre gyakrabban használják a sportsérülések rehabilitációjában is. A PRP-módszer javítja az ízület terhelhetőségét, ám ha a porckopás mértéke már előrehaladott állapotban van, abban az esetben a protézis beültetése jelentheti a megoldást.

Fotó: Budai Egészségközpont

Hogy zajlik a kezelés?

A kezelés a páciens részéről nem igényel különösebb felkészülést, viszont az nagyon fontos, hogy ne legyen gyulladás a szervezetében, egészséges legyen a beavatkozáskor.

Az első lépés a vérvétel, ezután következik a centrifugálás, majd a megfelelő anyagokat visszajuttatják a páciens szervezetébe. Az eljárás időtartama nagyjából egy óra.

A készítmény beadása enyhe feszülő érzéssel járhat, ami az ízület bemozgatásával hamar megszűnik. A kellemetlenségek jegeléssel, fájdalomcsillapítással enyhíthetők. A kezelés után 2-3 hét pihenő javasolt, a panaszok általában 4-6 hét után szűnnek meg.

„Az ízületi problémák kezelésére számos módszer létezik. Alkalmazható többek között gyógyszeres eljárás, mozgásterápia, gyógytorna, borogatás vagy pihentetés. A szakorvos mindig a páciens állapotának legmegfelelőbb megoldást választja.
A PRP-eljárás a legmodernebb biológiai módszerek közé tartozik, amely során a szervezetünk hatóanyagaival érjük el a pozitív változást, ráadásul egyetlen kezelés elegendő” – tette hozzá a doktor úr.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!