Egyszerre nő a három vezető vírustól fertőzöttek száma

2023. 02. 13.
Forrás: Sajtóközlemény
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint az év 5. hetében 244 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Ez újabb másfél százalékos növekedés a 4. heti adatokhoz képest.

Az NNK friss tájékoztatása szerint 2023. január 30-a és február 5-e között akut légúti fertőzéssel csaknem 55 százalékban 14 éven aluli gyermekek jelentkeztek, majdnem negyedrészben 15–34 éves korú fiatal felnőttek.

14,5 százalékuk a 35–59 évesek, 7,9 százalékuk a 60 év felettiek korcsoportjába tartozott. Az influenzaszerű betegségek is főleg a gyerekeket és a fiatal felnőtteket sújtották.

A légúti figyelőszolgálat 24 kórházának adataiból kiolvasható: az 5. naptári héten 249 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 59-nél az RSV, 31-nél a Covid–19, 24-nél az influenza vírusa állt a megbetegedések hátterében.

freepik.com

Az RSV-pozitív betegek csaknem négyötöde 2 éves vagy annál fiatalabb volt.

Az 5. héten az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában a sentinel (a figyelésben és adatgyűjtésben) résztvevő orvosoktól beküldött 147 légúti minta közül 46 betegnél igazoltak influenzavírusok okozta fertőzést, 21 esetben a SARS-CoV-2 vírus, 17-nél az RSV állt a tünetek hátterében (pozitivitási arányaiban: influenza – 31,3 százalék, Covid–19 – 14,3 százalék, RSV – 11,6 százalék).

Magyarországon 2023. február első hetében – az MTI által közölt hivatalos adatok szerint – 825 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 118-at), 205-tel többet, mint az azt megelőző héten. Kórházban 337 beteget ápoltak, s 30 beteg halt meg koronavírus-fertőzésben, 11-gyel több, mint egy héttel korábban.

Hivatalos megfogalmazás szerint a járvány jelenleg „mérsékelten” zajlik.

Rusvai Miklós virológus fokozott figyelemmel kíséri a heti járványadatokat. Úgy látja, azok beleillenek a sokéves tendenciába, mivel Magyarországon általában február-március az influenzavírusok szezonja.

Mint kifejtette, nem lepte meg, hogy az influenza mellett ebben a szezonban az RSV is terjed. Igaz, hogy az elmúlt három évben alapvetően koronavírus ellen viseltünk maszkot, de az megakadályozta az influenzavírus és az RSV jelentkezését is, illetve nem adott lehetőséget terjedésükre.

freepik.com

Emiatt nem tudta átfertőzni a lakosságot, így nem volt képes „átvészeléses” védettséget nyújtani sem a gyerekek, sem a felnőttek számára.

A virológus úgy gondolja, hogy a tridémia – vagyis az influenza, a Covid–19 és az RSV – mint járvány, március végéig, április elejéig lecsenghet, ami azonban nem jelenti, hogy ezt követően ne lehetnének még szórványos esetek – tette hozzá.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!