A mellrák kezelésében is áttörést hozhat a mesterséges intelligencia

2023. 02. 12.
Forrás: hgv.hu
A mesterséges intelligencia képes lehet megmondani, hogy egy mellrákműtét előtt hatásos lehet-e az adott személynél a kemoterápiás kezelés, vagy feleslegesen tenné ki magát az azzal járó káros hatásoknak a beteg.

Újabb területen bizonyíthat a mesterséges intelligencia: a Waterlooi Egyetem mérnökei kifejlesztettek egy olyan technológiát, mely képes lehet megjósolni, hogy a mellráktól szenvedő nők számára a kemoterápiás kezelés hasznos lehet-e a műtét előtt.

A mesterséges intelligencián alapuló algoritmus, mely a nyílt forráskódú, Alexander Wong által vezetett Cancer-Net kezdeményezés része, segíthet a betegeknek elkerülni a kemoterápiás kezeléssel járó súlyos mellékhatásokat, amennyiben az az esetükben nem lenne hasznos.

stock.adobe.com

A mesterséges intelligenciát mellrákos esetek fotóival képezték ki egy új, mágneses képrezonancia nevű módszerrel, amit a kutatók szintetikus korrelált diffúziós képalkotással (CDI) hoztak létre.

A régi esetekből nyert CDI-képek és azok eredményei alapján a mesterséges intelligencia meg tudja jósolni az új beteg CDI-képeit megvizsgálva, hogy számára előnyös lehet-e a műtét előtti kemoterápia.

A neoadjuváns kemoterápia ugyanis a műtét előtt képes lehet zsugorítani a daganatot, ezáltal a műtét is könnyebb lehet, vagy elkerülhetőek a komolyabb beavatkozások.

A kutatók az algoritmust és a CDI-képek komplett adatkészletét nyilvánosan elérhetővé teszik, ezzel is segítve más szakemberek munkáját a területen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!